Nepřipravený a nebezpečný systém, kritizují lékaři elektronické recepty. Od Nového roku budou povinné

29. prosinec 2017

Vydávání elektronických receptů bude pro lékaře od Nového roku povinné. Do systému už se jich zapojilo přes třicet pět tisíc. Zbývajících skoro osm tisíc lékařů ale na registraci dál čeká, od ledna tak budou muset zůstat u klasických papírových receptů. Pokuty by jim za to ale hrozit neměly.

Od Nového roku budou mít pacienti na vybranou, zda si pro předepsaný lék přijdou do lékárny s klasickým papírovým receptem, nebo jen sdělí unikátní kód, který dostanou e-mailem nebo SMS zprávou.

Už teď je ale jisté, že osm tisíc lékařů se do systému, který to umožňuje, nestihne registrovat. V prvním roce nové povinnosti by za to ale neměli dostávat pokuty. Alespoň s tím počítá pozměňovací návrh, který by poslanci měli v lednu začít projednávat. Předložil jim ho ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch.

„Rok je dostatečná doba na to, aby si všichni ten systém osahali, aby se vychytaly chyby a systém se implementoval tak, aby fungoval plně od 1. ledna 2019,” vysvětluje.

Nebezpečí pro pacienta?

Lékaři ale stále upozorňují na to, že systém není spolehlivý a může být pro pacienty dokonce i nebezpečný, říká místopředseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák a přidává jeden příklad z nedávné doby.

„Kolegyně napsala e-recept a poslala ho do úložiště. Pacientka se dostavila do lékárny, lékárníkovi se objevilo okno, které potvrzuje recept v úložišti pod stejným číslem, ale jednalo se o jiného pacienta.”

erecept

Dvacet e-receptů za sekundu

Letos kvůli tomu lékaři i několikrát protestovali. Jejich kritiku, že systém je nepřipravený a neustojí nápor, který ho v lednu čeká, ale vedení Státního ústavu pro kontrolu léčiv už dřív odmítlo.

„Systém je konstruován na to, aby bez problémů a bez změny reakční doby absorboval dvacet e-receptů za sekundu, je to dimenzováno na sto dvacet až sto čtyřicet milionů ročně,” řekl na podzim tehdejší šéf ústavu Zdeněk Blahuta.

Ten na svou funkci rezignoval v polovině prosince z osobních důvodů. Výhrady lékařů k systému dlouhodobě odmítal s tím, že měli dost času se na změnu připravit. E-recepty totiž zavedl zákon z roku 2007 a původně měly být povinné už od roku 2015.

autor: jar
Spustit audio