Nepotřebujete výživové poradce. Stačí poslouchat vlastní tělo, říká Margit Slimáková

16. červen 2018

Farmakoterapie je už hašení požárů – kdybychom se o sebe dobře starali, zdravě jedli, nekouřili a hýbali se, tak dokážeme těm nejběžnějším nemocem zabránit. To je názor specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové, která v ostravském studiu odpovídala na otázky Kateřiny Huberové.

V posledních letech přichází čím dál více znalostí o výživě, různých studí, výživových poradců, a čím dál více jsme znejistěni. „Mnozí lidé, když se posadí k talíři, tak si málem vedle sebe položí kalkulačku a počítají, kolik tam je kalorií. Jedí se strachem,“ říká.

Zdravá výživa je ale podle Slimákové velmi jednoduchá, žádní poradci ani studie nejsou tolik potřeba – stačí jíst základní potraviny a nemůžeme udělat žádnou chybu.

Naše nemocnice a hřbitovy zaplňují lidé, kteří se přejídají. Ne ti, kteří jedí příliš zdravě. Nevím o rizicích nadbytku mrkví v jídelníčku.
Margit Slimáková

Výživová věda má smysl v nemocnicích nebo výzkumných ústavech, postupně se ale přes média začala přenášet k veřejnosti. Věda se ale posouvá a lidé každých pár roků jedí něco jiného – poslouchají různá doporučení místo svého těla.

„Někomu může dělat dobře, když bude všechno vařit, někdo víc syrové, někomu víc maso a někomu víc fazole… a je to v pohodě,“ zdůrazňuje.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.