Nepomuk připravuje protihlukovou vyhlášku

4. březen 2019 15:15

Oslavit narozeniny petardou nebo dokonce vlastním ohňostrojem? V Nepomuku na jižním Plzeňsku to možná tak snadno nepůjde. Město totiž připravilo vyhlášku, podle které bude nutné jakékoliv ohňostroje na veřejném prostranství dopředu ohlásit.

Lidé z Nepomuku protihlukovou vyhlášku vítají. Tu musí nejprve zkontrolovat Ministerstvo vnitra, až pak ji dostanou na stůl nepomučtí zastupitelé. Pokud jí schválí, půjde o výjimečnou záležitost. Žádná další větší města v regionu jako Blovice, Přeštice nebo Dobřany nic podobného nemají, ani neplánují.

„Myslím, že vadí malé i velké ohňostroje. Jde o ohleduplnost vůči sousedům. Je potřeba seznámit lidi s tím, že ten a ten den v tolik hodin se bude konat něco, co je neobvyklé,“ přiblížil místostarosta Nepomuku František Holub základní bod vyhlášky. Ať už soukromý nebo jakýkoliv jiný ohňostroj, s výjimkou toho silvestrovského, bude nutné ohlásit minimálně týden dopředu.

„My s tím seznámíme okolí, město, držitele domácích mazlíčků, aby si zajistili své psy, protože potom po akci je spousty psů, kteří běhají zmateně po obci a okolí. My jako město jsme povinni je následně odchytávat. Svým způsobem chceme ušetřit práci i sami sobě,“ vysvětlil František Holub.

O ohňostrojích bude informovat web města i místní noviny

O tom, že se v Nepomuku bude pořádat povolený ohňostroj, se lidé dozvědí z webových stránek města, ze sociálních sítí, z místní televize, popřípadě i z Nepomuckých novin. Ohňostroj uspořádaný bez ohlášení město nahlásí policii.

Zatímco jasná pravidla pro ohňostroje lidé vítají, nápad omezovat během neděle hlučné stroje, třeba sekačky nebo pily, někteří nechápou. Zastupitelé se proto rozhodli nejprve toto téma s lidmi probrat v internetové diskuzi na stránkách města.

„Někteří byli dost agresivní, že jindy prostě nemají čas. Jiní by to zase vítali. Je to pořád půl na půl, tak jako všechno. Jde o to, jestli se po článcích nad sebou nezamyslí a trochu to neomezí, a to nám dá čas. Pokud to bude mít vzestupnou tendenci, věřím tomu, že jednou příkaz bude muset přijít. Je to vždy o tom, jak lidé chápou své okolí,“ nevyloučil František Holub možnost, se k zákazu hlučných zahradních strojů během neděle v budoucnu opět vrátit.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio