Nepočítal jsem s kandidaturou do vedení ODS. Překvapilo mne to, přiznává první místopředseda ODS Stanjura

20. leden 2020

Petr Fiala na víkendovém sjezdu obhájil pozici předsedy ODS. Větší překvapení přineslo nezvolení Alexandry Udženija na post první místopředsedkyně. Druhým mužem strany se tak nakonec stal předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura, host Interview Plus. Pořad jsme vysílali ještě před oznámením úmrtí dlouholetého člena ODS a předsedy Senátu Jaroslava Kubery.

Čtěte také

„Nepočítal jsem s tím, že budu kandidovat do vedení, protože podle je stanov je předseda klubu členem automaticky. Jsem překvapen,“ přiznává Stanjura. Jako první místopředseda strany se chce zaměřit na práci s mladými.

Se svými mladšími kolegy chce debatovat například o tom, proč strana není pro mladou generaci dostatečně atraktivní. Jak to chce změnit?

„Možná tím důrazem na svobodu a možnostmi, které pro mladé vytvoříme. Musíme přijít s recepty, jak řešit nejpalčivější problém, který dnes mladá generace má, a to dostupné bydlení – nájemní i vlastní,“ odpovídá.

Řešení místo strašení

Připouští, že mladé lidi trápí i problematika změny klimatu, zdůrazňuje ale, že ochrana přírody je konzervativní hodnota a připomíná nápravu ekologických škod, které způsobil komunistický režim.

(S Pavlem Novotným) souhlasím v tom, že musíme přidat a lépe prezentovat svou práci.
Zbyněk Stanjura

Nový místopředseda ODS Alexandr Vondra, se kterým má Stanjura podle svých slov podobné názory, ovšem nedávno odmítl hlasovat pro novou Evropskou komisi s poukazem na to, že „v zápalu boje s klimatem se (komise) přihlásila k cílům, které jsou nereálné a budou drahé.“ 

Čtěte také

„Místo toho navrhujeme rozumnou ekologickou politiku. Každý má začít u sebe. Nabízíme fungující veřejnou dopravu, starost o půdu, konkrétní kroky proti suchu. Na to věřím víc než na velké mezinárodní konference.“ 

Varuje ale před klimatickým alarmismem a přehnaným strašením – některá navrhovaná opatření jsou prý motivována bojem proti kapitalismu a demokratické soutěži.

„Určitě není možná jen jedna interpretace vědeckých faktů, které nezpochybňujeme,“ podotýká.

Silná Unie

V zájmu Česka je podle Stanjury co nejsilnější Evropská unie – ovšem s důrazem na čtyři základní svobody, a to volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu.

„Unie se mnohdy vydává cestou přílišných regulací, předpisů a zbytečné byrokracie, a potom ona myšlenka základních svobod ztrácí podporu mezi voliči,“ varuje s tím, že jedním z výsledků je i odchod Velké Británie, který nás může opravdu mrzet.

Po vstupu do Unie nám Velká Británie otevřela svůj pracovní trh ihned a některé země, které se definují jako nejvíc proevropské, 7 let bránily přístupu českých občanů na pracovní trh.
Zbyněk Stanjura

Promarnila vláda roky hospodářského růstu? Jak si ODS představuje podobu důchodové reformy? Poslechněte si v Interview Plus Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související