Neobvyklý předmět sbírky: Bob Hoffmann shromáždil stovky unikátních obalů na foukací harmoniku

Vytvořit si sbírku se dá z různých věcí, pivních tácků, cizokrajných bankovek nebo třeba pouzder na foukací harmoniky. Právě to poslední z uvedeného sbírá právník s přezdívkou Hoff z amerického Washingtonu. Se svou sbírkou začal před více než sedmnácti lety a pouzder nebo obalů za tu dobu nasbíral stovky.

Harmonika jako šperk

Bob Hoffman na jedné ze svých harmonik hraje skladbu Amazing Grace. Důležitější než harmoniky jsou pro něj ale pouzdra, ve kterých je nosí: „Mám největší sbírku krabiček a pouzder navržených k tomu, aby se do nich vešla foukací harmonika. Je na nich moje jméno a já je nosím okolo krku, abych měl harmoniku vždy po ruce, když chci začít hrát,“ vysvětluje.

Špunty od vína, elektrosoučástky nebo aligátoří hlava, počítá se každý kus

Neobvyklý předmět své sbírky si vymyslel sám: Začalo to před patnácti nebo sedmnácti lety, když jsem začal na harmoniku hrát. Hledal jsem nějaký lepší způsob, jak ji uložit, než ji jen tak strčit do kapsy. Chtěl jsem ji mít vystavenou, skoro jako nějaký šperk.“

Stovky řemeslných kousků

A pak se to, jak by asi řekl někdo jiný než samotný Hoff, trochu vymklo kontrole. „Teď jich máme asi pět set, ze všech možných materiálů.“ Máme tady jedno pouzdro vyrobené z lega, dřevěné, skleněné a jedno z korku od vína a hned vedle z aligátoří hlavy.

Pouzdro od Tomáše z České republiky, keramická hlava se zmijovkou

Teď mi Hoff ukazuje české pouzdro vyrobené z keramiky. Je to taková hlava, na hlavě zmijovka, v puse vyrobená foukací harmonika. „Nepamatuju si jeho příjmení, ale křestní jméno je Tomáš. Skvělý kus řemeslné práce,“ pochvaluje si sběratel.

Pouzdra ale nepochází jen ze Spojených států a z České republiky: „Mám pouzdra ze všech možných zemí. Všude jsem se seznámil s lidmi, kteří mi na základě svých uměleckých dovedností navrhnou a vyrobí pouzdro. A já jim zaplatím,“ popisuje mi Hoff.

Rodinný koníček

Čtěte také

Některé objednávky zůstaly v rodině. Třeba jeho vnuk mu vyrobil na objednávku pouzdro na harmoniku z lega, na které je Hoff velmi pyšný.

Nakonec prý vzala netradiční zálibu na milost i jeho manželka: „Na začátku nebyla moje milovaná žena úplně nadšená. Ale když viděla uměleckou kvalitu toho, co jsem si objednal, nakonec mě požádala, abych svá pouzdra vystavil na zdi v jídelně a v obýváku. Takže se změnila z bezvěrce v oddaného příznivce. To já dokážu, přivést lidi na pravou víru pomocí svých nespoutaných metod,“ směje se.

Radost má Bob Hoffman nejen ze sbírky samotné, ale i ze všech výstav, které díky ní pořádá.

autoři: Jakub Lucký ,
Spustit audio

Související