Nenosit kalhoty, ale mít pocit, že je člověk oblečený: Jakub Lucký si vyzkoušel kilt

Jen málo věcí připomíná Skotsko tak jednoznačně jako muž v kostkované sukni. Jen by se nemělo říkat sukně, ale kilt a kostkované látce tartan. Tradiční oděv dnes většina mužů nenosí, ale ve společnosti má svoje místo. Jak kilt vypadal ve středověku a jak vypadá dnes?

Historicky byly kilty šité z dvakrát tak dlouhého kusu látky. „Záhyby si dělal každý sám, když se oblékal,“ vysvětluje zaměstnanec obchodu Tartan Weaving Mill v centru Edinburghu.

Čtěte také

Moderní kilty vznikly až v devatenáctém století, kdy po době zákazu zažilo skotské oblečení renesanci. Oblékání je nově jednodušší, záhyby jsou na kiltu rovnou ušité.

Jednoduché to ale není. Nejde jen o kilt, ale i od další části. Patří k němu sporan, malá kožená brašna, pěkné boty, podkolenky a sako nebo vysoké boty a svetr.

Kilt až naposled

Než si obléknete kilt, musíte mít na sobě všechno ostatní, jinak už se pořádně neoblečete. V kiltu se k botám těžko ohýbá. Kilt je předposlední věc, kterou si dáte na sebe.

Jakub Lucký se v kiltu prošel po prodejně. „Je zvláštní nemít kalhoty, ale zároveň má člověk pocit, že je oblečený, komentuje.

Čtěte také

Na původním kiltu si dělal sklady každý sám: V zimě jich bylo hodně, protože hodně skladů zachytí hodně vzduchu, který je okolo středu těla. Kilt se nosí vysoko, až do pasu, ne jako kalhoty. Moderní kilt se inspiruje zimní variantou, jen sklady má zašité.

A je pravdou, že správný Skot pod kiltem nic nenosí? „To záleží jen na vás,“ smějí se obchodníci. Je to žert, nenosit pod kiltem spodní prádlo je armádní zvyklost.

Jinak záleží na každém. „Já bych doporučil pod kiltem něco nosit, pro případ nenadálé události,“ uzavírá skotský odborník.

Interiér obchodu Tartan Weaving Mill v centru Edinburghu, kde seženete vše potřebné ke správnému nošení kiltu
autoři: Jakub Lucký ,
Spustit audio