Není parazit jako parazit. Na kilo česneku bych se nespoléhal, říká parazitolog Michal Giboda

27. srpen 2016

Systém života, oblékání a rituály v exotických zemích jsou sice pro nás nezvyklé, ve velkých městech ale rizika nejsou tak velká. Alespoň to říká parazitolog a cestovatel Michala Giboda, který v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou vzpomíná nejenom na práci v české nemocnici v Kambodži.

V letech 1983 a 1984 si splnil dětský sen a odcestoval do české nemocnice v Kambodži. O svých zkušenostech napsal knihu Léčit a přežít: V kambodžské nemocnici po Pol Potovi.

Celkem tam bylo sedm zdravotnických pracovníků, dva technici a jedna zdravotní sestra, dostali ale personál, který byl absolutně nevzdělaný v oboru. „To, co mne tam čekalo, bylo za hranicemi existující fantazie,“ vzpomíná s úsměvem.

Čtěte také

V té době bylo v Kambodži mnoho lidí infikováno tím nejnebezpečnějším druhem malarického parazita, který byl rezistentní téměř na všechny antimalarika. „Klasické léky nefungovaly, jedině chinin plus tetracyklin,“ vysvětluje.

V Laosu zkoumal zase parazity přenášené na člověka po pojídání syrových ryb, což je tamní národní vášeň. „U Laosanů jsme zjistili, že jsou všichni pozitivní, jenom bylo těžko rozpoznatelné, jaký to byl druh,“ upozorňuje.


Michal Giboda vydal knihy Mosty a Propasti mezi vědou a uměním (2010) a K věci (2010), v letech 1983 a 1984 byl pracovníkem české nemocnice v kambodžském městě Takeo. Zemi těsně předtím opustili vojáci Rudých Khmérů.

Exotické kraje jsou podle něj eufemistický název, který má vzbuzovat něco mimořádného a dalekého. Připomíná ale, že dnes už jsme v exotické krajině za 10 hodin, vystoupíme na perfektním letišti v Bangkoku, ale pak přijdeme do nějaké vesnice. „Ubytování, systém života, rituály jsou pro nás nezvyklé a mimořádné,“ říká.

V rekreačních oblastech exotických destinací by se ale neobával – tyto země jsou totiž na turismu závislé. „Stříkají to tam do aleluja, aby se tam neobjevil ani komárek,“ podotýká s tím, že když by to tam bylo nevyhovující, tak turisté půjdou jinam, a místní lidé ztratí zaměstnání a mnohdy dominantní příjem.

Vzít si český česnek na cestu do exotických zemí ale přesto nestačí. „Není parazit jako parazit, ten, který je v červených krvinkách se jistě nezabije česnekem,“ připomíná. A ačkoliv česnek je dobrý, má obecně antiparazitní účinky, tak na kilo česneku by se nespoléhal.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio