Není to nefér? Rosalind Franklinová odhalila tajemství DNA, ale Nobelovu cenu získali jiní

9. leden 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Rosalind Franklinová byla jednou z klíčových osobností při objasnění struktury DNA. Z několika důvodů však není tak známá jako James Watson, Francis Crick nebo Maurice Wilkinson, nositelé Nobelovy ceny za objev dnes tak známé dvojité šroubovice.

Franklinová byla odbornicí v oblasti rentgenové krystalografie, což je metoda, která pomocí rentgenových paprsků odhaluje atomární strukturu látky. Ze snímku pořízeného touto metodou je možné snáze odvodit prostorové uspořádání atomů.

Čtěte také

Právě takový snímek, který pořídila Franklinová, byl klíčový při objevení tvaru dvojité šroubovice DNA. Sama Franklinová mohla zřejmě ze svého snímku tuto strukturu odvodit. To se však oficiálně událo až v práci vědců Watsona a Cricka, ve které však byla Franklinová zmíněna jen okrajově.


Zapomnělo se i na jiné!
Nobelovu cenu nelze udělit posmrtně a navíc je počet oceněných pro jeden obor omezen na tři osoby.
Spolu s Rosalind Franklinovou tak o možné ocenění přišel i Erwin Chargaff nebo Oswald Avery. Všichni zmínění vědci se významně podíleli na objasnění struktury DNA.

Rosalind Franklinová navíc úzce spolupracovala s Wilkinsonem, který byl s Watsonem a Crickem v přímém kontaktu.

Wilkinson byl třetím mužem oceněným touto Nobelovou cenou za fyziologii a lékařství v roce 1962, tedy necelých 10 let od publikování vědecké práce Watsona a Cricka.

Podíl Franklinové na objevu struktury DNA nebyl v době publikování zmíněné práce doceněn. Franklinová navíc zemřela v roce 1958, kdy jí bylo 37 let, na rakovinu.

autor: ČRo
Spustit audio