Není možné, aby sociální demokracii někdo diktoval, kdo bude ministrem, říká Roman Onderka z ČSSD

Uvnitř sociální demokracie roste po volebním debaklu napětí. Strana hledá taktiku pro krajské volby a řeší hlasy, které volají po odchodu z vlády. Situaci navíc komplikuje výměna ministra kultury, do které včera zasáhl prezident Zeman. „Pan prezident se pohybuje v mantinelech, které mu vytyčuje Ústava ČR. I s touto možností jsme museli počítat,“ říká v rozhovoru s Marií Bastlovou Roman Onderka, místopředseda ČSSD.

Právě dnes vyšlo najevo, co je obsahem dopisu, který Miloš Zeman v souvislosti s výměnou na postu ministra kultury poslal Andreji Babišovi. Prezident v něm navrhuje, aby premiér v případě odvolání ministra Staňka počkal na výsledky trestních oznámení, které Antonín Staněk podal.

„Sociální demokracie oslovila Andreje Babiše, aby jako premiér podal demisi ministra kultury. Pokud pan premiér vyhoví žádosti pana prezidenta, myslím, že pan premiér a hnutí ANO budou sestavovat novou koaliční smlouvu. Protože v tu chvíli bude jiná koaliční vláda,“ varuje Roman Onderka.

„Na odvolání Antonína Staňka jednoznačně trváme,“ dodává. „Není možné, aby kdokoliv sociální demokracii diktoval, kdo bude ministrem v resortu, který má formou koaliční smlouvy ve své správě sociální demokracie. Jsem přesvědčen, že premiér bude dodržovat koaliční smlouvu.“

Věřím, že během tohoto týdne uvidíme, jaký vývoj nastane. Zda premiér dodrží koaliční smlouvu.
Roman Onderka

„Doufám, že bude vše vyřešeno tak, aby na ministerstvu kultury usedl co nejdřív ministr, který odpracuje vše, co je nutné – tedy uklidnil situaci v kulturní sféře, komunikoval a vyřešil zásadní problémy, které kultura v České republice má,“ uzavírá.

Škodí Miloš Zeman sociální demokracii? A proč by se novým ministrem kultury měl stát zrovna Michal Šmarda? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Marie Bastlová , als
Spustit audio

Související