Není maso jako maso. Už jste ochutnali burger bez hovězího?

Mezi bulky dáme zeleninovou placku, sýr halloumi, plátek rajčete, cibuli a kyselou okurku
Mezi bulky dáme zeleninovou placku, sýr halloumi, plátek rajčete, cibuli a kyselou okurku
0:00
/
0:00

Náhražky masa jsou v dnešní době velmi oblíbené. Ať se člověk z jakéhokoli důvodu rozhodne maso nejíst, nemusí o jeho chuť přijít úplně. Alternativy, které restaurace nabízejí, jsou už tak dokonalé, že i jídlo, ve kterém není ani kousek masa, může po masu chutnat nebo dokonce i vonět.

Věřím, že jste už něco zaslechli o tom, že falešné maso se stává světovým kulinárním hitem! Hovězí burger bez hovězího, chilli con carne, ovšem bez carne, vykostěná kuřecí křidélka, nugety, stehýka – všechno prý chutná jako maso, ale není to maso!

Nedávno se stalo, že největší nadnárodní řetězce z oblasti fast food byly okamžitě vyprodány, když svým hostům nabídly náhražky hovězího či kuřecího masa! Alternativní maso je dnes prostě šlágr! Kam to ale povede, to ví jen Bůh!

Nic proti tomu, dát si občas nějakou vegetariánskou lahůdku, zpestřit si jídelníček, ale člověk je od přírody všežravec, a to je třeba respektovat! Samozřejmě, že mnoho lidí na naší planetě nejí maso, protože nemůže nebo nechce. Mohou k tomu mít psychické, náboženské či zdravotní důvody.

Konzumují třeba jen maso bílé, ne červené, nebo nejí žádné maso, ale nepohrdnou rybami a mořskými plody. Pak tu máme vegetariány, vegany, vitariány a mnoho rozmanitých skupin, které se vyhýbají nejen masu, ale mnoha dalším potravinám. Pojďme se ale vrátit k tomu náhradnímu masu.

Jeden z posledních vynálezů je burger, který je rostlinnou alternativou klasického hovězího hamburgeru. Do jeho vzniku investovala nemalé prostředky nejedna známá osobnost, třeba Leonardo di Carpio nebo Bill Gates. Tento jiný Burger se stává novinkou i na našem trhu. Jeho významnou vlastností je, že nejen složením, ale i chuťově a vůní se snaží co nejvíce přiblížit k hamburgeru hovězímu.

V brněnském Centru zdraví, výživy a potravin (Státního zdravotního ústavu) otestovali složení a zveřejnili i své subjektivní chuťové dojmy. Na první pohled svou konzistencí, vůní i šťavnatostí jim skutečně připomínal klasický hovězí hamburger. Navíc v kombinaci s bulkou, zeleninovou oblohou a dipem byl i chuťový rozdíl téměř k nerozeznání.

V porovnání s hovězím hamburgerem bylo ale u veganského burgeru cítit výraznější kouřové aroma a sladší, pro maso netypická, chuť. Subjektivní hodnocení se ale v průběhu konzumace měnilo. S chladnoucím pokrmem totiž veganský burger významně změnil své senzorické vlastnosti. Začal mít výraznou, typicky luštěninovou chuť, konzistence se zdála být více šlupkovitá a bublinkovatá přípomínající nezaměnitelné sójové maso.

Došlo též ke ztmavnutí barvy, produkt se obtížněji polykal a na jazyku byla cítit jakási nepříjemná hořká tečka. Tolik část odborného testu. Samozřejmě, že není maso jako maso, ale určitě se jedná o další zajímavou alternativu pro výživu naší planety.

Z ekologického hlediska hamburger, nabízející náhradu za finančně náročnou produkci hovězího, to je skvělá myšlenka. Ekologická stopa bude asi menší. Netvrdím, že bychom ovšem měli přestat jíst vynikající šťavnaté hovězí burgery nebo moji zamilovanou sekanou. Ale možnost pestrého výběru, to v gastronomii vždy potěší!