„Není to jen místo, kam jezdil. Tady tvořil.“ Chata Bohumila Hrabala v Kersku bude součástí muzejní expozice

16. srpen 2022

Ředitel Polabského muzea Jan Vinduška provádí Lucii Výbornou v Kersku chatou Bohumila Hrabala. Stala se součástí expozice věnované slavnému spisovateli, poprvé byla pro veřejnost otevřena v únoru. „Přišlo 960 registrovaných osob v rozmezí od 10. do 16. hodiny, kdy jsme zavírali. Zájem byl obrovský,“ říká s úsměvem Jan Vinduška. Na co se mohou návštěvníci po otevření expozice těšit?

Jaký máte osobně vztah k Hrabalovi, když pominu, že máte v Polabském muzeu expozici a je to částečně ve vaší gesci?

Do bližšího kontaktu s jeho osobou jsem přišel v roce 1999, kdy jsme v našem nymburském muzeu otvírali stálou expozici věnovanou Bohumilu Hrabalovi. K nám se do sbírek dostalo poměrně hodně věcí, které pocházejí z jeho pozůstalosti. Jsme nositeli odkazu Bohumila Hrabala. Měli jsme spoustu sbírkových předmětů movitého charakteru, ale chybělo nám něco echt. Ani ve snu nás nenapadlo, že bychom se dostali k chatě. Až loni v létě se objevila informace o tom, že chata je na prodej.

Chata Bohumila Hrabala v Kersku

Když se dívám na horní prosklenou verandu, říkám si, bude to prázdný dům, do kterého vstupujeme. Pletu se?

Částečně. V uplynulých letech jsme získali spoustu materiálů i část, která pochází z Hrabalovy chaty. Zjišťovali jsme si v uplynulých letech, jestli se ještě něco dochovalo z chaty, a bylo nám vždycky říkáno, že ne. Co zbylo, bylo poškozené, protože tady chvíli kralovaly jenom kočky. Takže nábytek a věci, které tu zůstaly, byly znehodnocené.

Ale přišel den, kdy jsme dostali klíče, a dosavadní majitel nás prováděl, otevřel garáž, my jsme tam nahlédli a v hromadě harampádí jsme zjišťovali, že je tu nábytek, který zbyl po Bohumilu Hrabalovi.

Pokud vím, vy byste rádi expozici tady otevřeli na jaře v roce 2024, až bude mít Hrabal 110. výročí narození. Co všechno uvidím u vás v muzeu?

Teď jsme ve zvláštní situaci, že stálá expozice, která by měla být ve Vlastivědném muzeu v Nymburce, aktuálně není, protože muzeum je v rozsáhlé rekonstrukci. Expozice v Nymburce bude věnována životu Bohumila Hrabala. Bude to klasická expozice, kde se připomene jeho život, jeho dílo, máme nábytek z jeho libeňského bytu, bude tam zákoutí.

Chata Bohumila Hrabala v Kersku

V tomhle prostoru chceme vytvořit „muzeum domu“. Z vybavení, které máme, bychom chtěli zařídit prostor, jak vypadal koncem 80. a začátkem 90. let. Aby to vypadalo, když sem člověk nahlédne, že tu někdo bydlí. To je náš sen a představa, doufám, že se nám to podaří zrealizovat, je k tomu ještě zdlouhavá cesta. Ale už víme, že 28. března 2024 by se měla stříhat páska při otvírání chaty.

Měl tady Hrabal celou dobu nějaké přátele? Jak moc zarostl do Kerska a do světa svých neuvěřitelných postaviček, které známe z knih?

Čtěte také

Asi se mu to podařilo. Co máme od pamětníků informace, a i na fotografiích, komunita tady držela pohromadě. Odehrávalo se tu spousta akcí, kde byl Hrabal přítomen. Kdyby do komunity nezapadl, tak se nevyskytuje. Byl to pro něj zdroj inspirace. Poslouchal, co si lidé povídají, získával další a další náměty pro svoje psaní. Obsluhoval jsem anglického krále – to vyslechl vyprávění v hostinci Modrá hvězda od tamního číšníka, přišel sem a údajně během osmnácti dnů v létě roku 1971 to tady napsal.

Má tohle místo pro vás genia loci?

Určitě. My ta místa vyhledáváme a hrozně nás to těší. Když máte sbírkový předmět, který má příběh, má větší kouzlo. Tady ten prostor, to není místo, kam jenom přijel a zase odjel, ale tady tvořil. Když člověk zkusí vypnout, že mu naskakují maily a někdo po něm něco chce, a zkusí se zastavit a pokochat se pohledem, to je něco úžasného.

Jan Vinduška s Lucií Výbornou na zahradě Hrabalovy chaty v Kersku

Proč si Bohumil Hrabal vybral právě Kersko? V jakém filmu se objevuje Hrabalova chata? Kterou zajímavost z vlastnictví Bohumila Hrabala můžeme ještě vidět v Nymburské expozici? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma
Spustit audio

Související