Není hybrid jako hybrid. Jaké možnosti současný trh nabízí?

1. říjen 2020

Češi přicházejí na chuť hybridním autům. Za první pololetí letošního roku se jich prodalo skoro pět tisíc, a to i přes krizi automobilového průmyslu způsobenou koronavirovou pandemií. Informoval o tom Svaz dovozců automobilů. Jak ale vlastně taková auta fungují?

Elektrický motor, spalovací motor, a k tomu navíc baterie. Jak se tohle všechno do jediného auta vejde? „Baterii jako takovou najdete pod zadními sedačkami, elektromotor je v pravé části pod přední kapotou, vlevo je klasický spalovací motor,“ ukazuje Karolína Koláčná, produktová manažerka Octavie ve Škodě Auto.

Ukazuje takzvaný dobíjecí hybrid – tedy hybrid, který jezdí na elektřinu i díky tomu, že si ji můžete sami dobít. Škoda Auto ale kromě toho vyrábí i „jemné hybridy“. „Jde o auta, která jsou na spalovací motor, přidaná elektronika má jen dopomoct spalovacímu motoru,“ vysvětluje Karolína Koláčná.

Nejde jen o benzin

Čtěte také

Kromě dobíjecích a jemných hybridů můžete na trhu narazit i na další typy hybridních aut. „Takzvané normální hybridy dokážou na elektřinu ujet jednotky kilometrů a nemůžete je dobít externě, dobíjí je pouze motor rekuperací. Když auto brzdí, motor si elektřinu vyrábí sám. Průkopníkem těchto hybridů je například Toyota,“ říká Pavel Srp, šéfredaktor serveru Auto-Mania.cz.

Hybridní auto vždy využívá kombinaci spalovacího motoru a elektromotoru, v případě spalovacího motoru přitom nemusí jít výhradně o benzínový motor. „Například Mercedes v současnosti nabízí plug-in hybridy kombinující se s naftou.“

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související