Není banán, jako banán, říká Pavel Maurer. Dříve luxusní pochoutka o Vánocích, dnes k mání i jako bio

10. prosinec 2017
Glosa Pavla Maurera

Banány jsou asi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce na světě, docela zdravá a chutná svačina, kterou ani nemusíte balit do ubrousku. V dalekých banánových republikách je trhají zelené, a během transportu v chlazených kontejnerech jsou drženy v nižší teplotě, aby rychle nedozrály.

Teprve ve speciální dozrávárně je dokončen jejich životní cyklus na přesný stupeň žlutosti. Banán dělá dobře našemu žaludku a vlastně celému trávicímu systému.

Obsahuje antioxidanty, železo a také tryptofan, který se v těle mění na serotonin, díky němuž nás banány činí šťastnější. Ovšem přesto pozor – není banán jako banán. Za prvé, jezte banány, jež na sobě už nemají ani malý zbytek zelené nedozrálosti.

Naopak, malé hnědé flíčky na slupce neznamenají, že by banán byl za zenitem, ale že je právě akorát tak zralý ke konzumaci. Za druhé, neskladujete banány v lednici. Za třetí, dávejte přednost takzvaným férovým banánům, které dnes můžete koupit v malých prodejnách zaměřených na farmy a produkty zdravé výživy.

Za další, dnes jsou na našem trhu k mání také biobanány, a to i ve velkých nákupních supermarketech. Všechny tyhle nadstandardní banány by měly obsahovat méně pesticidů, a také jsou pěstovány a sklízeny na plantážích s lepšími životními podmínkami pro dělníky, kteří dokonce mají o trochu vyšší mzdu než na běžných banánových velkopolích.

Takový férový banán by nám měl určitě více chutnat. Když jich sníme sto kilo, nebo i tunu, dělník někde v Kostarice dostane jeden dolar. Pokud vás zajímá, jak to s tímhle nejpopulárnějším ovocem světa doopravdy je, najdete to na interaktivním webu pribehbananu.cz nebo na Facebooku, kde běží kampaň za férové banány.

Ta lidem vypráví příběh banánů pomocí animací, klipů, fotek a krátkých textů. Vidíte, jak se ty časy mění. Když jsem byl malý kluk, banány rodiče koupili mně i sestře jako nejvíc luxusní pochoutku jen o Vánocích. Dnes je můžete mít každý den. A ještě si vybrat banán, jehož nákupem třeba uděláte dobrý skutek pro někoho druhého na konci naší planety.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio