Nenatočil jsem druhé Pelíšky, Zahradnictví je bez Šabacha smutnější, říká režisér Hřebejk

21. duben 2017

Vidíte to na fotkách, poznáte to na místě, slyšíte to z rozhovorů. Každý filmový festival, ať už tuzemský, nebo zahraniční, má vlastní jedinečnou a neopakovatelnou atmosféru. A festival Finále Plzeň, který ve čtvrtek odstartoval, není výjimkou. „Je to tu malé, takže nemáte kam utéct a musíte se potkávat s lidmi,” usmívá se režisér Jan Hřebejk.

Tři rodiny, tři příběhy, tři filmy. Tak vypadá nejnovější počin Jana Hřebejka: trilogie s názvem Zahradnictví, jejíž první díl Rodinný přítel má právě v Plzni předpremiéru. „Každý z oněch tří příběhu má nejen jinou atmosféru, ale i jiný žánr. Rodinný přítel je válečné melodrama, druhý díl bude tragikomedie a poslední díl vyslovená komedie,” přibližuje Jan Hřebejk.

Čtěte také

Na všech filmech, jak už je jeho zvykem, spolupracoval se scenáristou Petrem Jarchovským. „Umí napsat postavy tak, že je máš rád: jsou zábavné a tragické zároveň, mají hloubku,” uvažuje. „A myslím, že jsme našli klíč, jak tohle zprostředkovat i divákům.”


Věděli jste, že…
… předobrazem postavy, kterou v Pelíšcích ztvárnil Jiří Kodet, byl dědeček Petra Jarchovského?

Především fanoušci Pelíšků by si novou Hřebejkovu trilogii neměli nechat ujít. Některé z postav, které znají právě z dnes už kultovního snímku, se totiž objeví i v jednotlivých dílech Zahradnictví. Příklad? Otec Jindřišky, ztvárněný původně Jiřím Kodetem. „Trilogie bude mimo jiné sledovat i jeho osudy, počínaje koncem třicátých let,” slibuje Jan Hřebejk.

Divák, který by ovšem čekal „druhé Pelíšky”, bude z kina odcházet zklamaný. „Zahradnictví bude smutnější a také v něm chybí ona příběhová větev, kterou do Pelíšků přinesl Petr Šabach,” popisuje Jan Hřebejk.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio