Nenápadný hitmaker Richard Swift má Desku týdne

27. duben 2009

Nenápadný písničkář a hitmaker. To je Richard Swift, který připravil na prestižním labelu Secretly Canadian svou čtvrtou řadovou desku Atlantic Ocean. Blízkého spolupracovníka Wilco a kamaráda Cold War Kids vám představíme v rubrice Deska týdne.

Vše začalo v kvakerském kostele, kde jakýsi Ricardo Swift Ochoa začal spřádat svoje písničkářské plány. Po dvou deskách, které ještě podepsal jako Dicky Ochoa, přišlo přejmenování na Richarda Swifta a pak už šlo vše docela rychle. V roce 2001 se Richard přestěhoval do Kalifornie, čímž dal najevo definitivní rozhodnutí živit se hudbou. Sám k tomu poznamenává: "Mohl jsem zkusit se živit něčím jinačím, možná bych byl i šťastný, ale možná bych na druhou stranu podváděl sám sebe a nalhával si do rukávu. Upřímně ale věřím, že mým životním posláním je hudba."

00909685.png

Nejdříve byl odkázán na sebe, domácí nahrávání, které částečně skončilo v koši, objíždění všech štací, kde mu nezabouchli před nosem, a prodávání své hudby po koncertech. Nakonec se na něj usmálo štěstí a do dneška ho v podstatě neopustilo. Upsal se labelu Secretly Canadian, který mu promptně vydal výběr nejlepších momentů dosavadního snažení pod názvem The Richard Swift Collection Vol. 1. Po absolvování amerického a evropského turné přišel zájem ze strany nadnárodního molochu Polydor, který vycítil možnost udělat z Richarda na britských ostrovech dalšího Bena Foldse, k čemuž naštěstí nedošlo.

00909689.jpeg

Před dvěma roky vyšlo Swiftovi album Dressed Up For the Letdown, které vysoko nasazenou příčku pošťouchlo ještě výše. V té době došlo k navázání přátelství s Jeffem Tweedym a k následnému turné s jeho Wilco, během něhož natočil nejen základy nové řadovky Richard Swift As Onasis, ale i prvotinu jeho vedlejšího elektronického projektu Instruments of Science and Technology.

Jeho písničková tvorba je postavena především na klavírních melodiích, akustické kytaře a troše elektroniky a možná se při prvním poslechu zas tak jedinečná nezdá. V druhém řádu se ale objeví nenápadné kvality, které spoutají trochu staromilskou hudbu multiinstrumentalisty Swifta s velikány americké písničkářské tradice (Elliot Smith, Bob Dylan), ale blízko má i k anglické songwriterské tradici Nicka Drakea či sira Paula McCartneyho.
Po loňském EP Ground Trouble Jaw, které si můžete zdarma stáhnout ze stránek vydavatelství, následuje tentokrát už s velkou tenzí očekávaná novinka Atlantic Ocean, díky které vám tohoto šikovného písničkáře představíme zevrubněji.

00907717.jpeg
autor: Pavel Zelinka
Spustit audio