Nenápadná, ale důležitá. Čerpací stanice Bruska posílá vodu do stovek pražských domácností

22. květen 2014
Zprávy

Když lidé přejíždí Prašný most, zpravidla si všimnou postupujících prací na tunelovém komplexu Blanka. Jejich pozornosti ale unikne vcelku nenápadná budova opravené čerpací stanice Bruska. Přitom z ní teče voda do stovek domácností v Holešovicích, Dejvicích, Veleslavíně nebo na Petřinách.

S ředitelem provozu čerpacích stanic Pražských vodovodů a kanalizací Vladimírem Okrouhlickým stojíme nad změtí trubek, které v sobě ukrývá stanice Bruska.

Voda odtud samospádem proudí dolů do Holešovic a do Sedlce, čerpadla ji pak ženou do vodojemů na Pražském hradě, dál na Petřiny nebo na Vypich.

„Sem na Brusku dneska dostáváme směs z vodojemu Flora, kde se nám přes Kyjský uzel míchá voda káranská a voda želivská. Základní poměr je cirka 75 až 80 procent káranské a 20 až 25 želivské vody,“ ukazuje Vladimír Okrouhlický na mapě celý vodovodní systém.

Bruskou denně proteče v průměru 25 tisíc kubíků vody. „Samozřejmě to množství kolísá, má to výrazné rozptyly o víkendech, v zimě, v létě. Květen je průměrný, od půlky června do konce srpna jsou spotřeby nejnižší, protože lidé odjíždějí na dovolené. Největší spotřeby jsou potom v prosinci a v lednu,“ vysvětluje ředitel.

V areálu Brusky se opravuje důležitý vodojem

Objem všech vodojemů v Praze je pro představu skoro 750 tisíc kubíků. A ještě se zvýší. Za čerpací stanicí se totiž kompletně rekonstruuje starý vodojem z dvacátých let, říká mistr čerpací stanice Martin Franěk.

„Pak tady bude probíhat dál montáž technologie, veškeré staré litinové potrubí se bude nahrazovat nerezem. Dokončení se předpokládá do konce tohoto roku, ale přesné datum vám nikdo neřekne,“ dodává.

autor: ank
Spustit audio

Více z pořadu