Nemůžu pracovat pro média, která vlastní aktivní politik, tvrdí novinář Jaroslav Kmenta

4. prosinec 2013

Jak se mu mění život odchodem z deníku MF DNES? A jak vypadá práce investigativního novináře? I to jste mohli slyšet ve středečním Hostu Radiožurnálu od Jaroslava Kmenty.

České mediální scéna se začala přeskupovat. „Byl bych radši, kdyby vlastníky médií byly nadace nebo nějaké nadnárodní skupiny,“ uznává Jaroslav Kmenta, který nedávno odešel z deníku MF DNES. „Nemůžu dělat investigativní novinařinu pro média, která vlastní aktivní politik,“ tvrdí.

Co je podle něj na investigativní žurnalistice nejtěžší? Dívat se na kauzy ze všech možných úhlů pohledu. „Jsme malá země a lidí, kteří se točí okolo politiky a byznysu, je několik tisíc. Navíc se střídají v různých funkcích,“ nastiňuje s tím, že bývá problém vyhnout se škatulkování.

Čtěte také

Moderátorka Lucie Výborná se mimo jiné ptala také na vraždu sociálního demokrata Romana Housky. „Je to ukázka, jak organizovaný zločin prorostl do politiky,“ míní Jaroslav Kmenta.

Hlavní problém vidí v tom, kdo do politiky vstupuje. „Kdyby uvnitř stran existovaly morální kodexy, nedostali by se lidé spojení s organizovaným zločinem do vrcholných funkcí,“ domnívá se s tím, že jde o mínus pro politické strany a riziko pro demokracii.

Jaroslav Kmenta se svou knihou Superguru Bárta

Chodí investigativní novinář k volbám? Pro koho bude po odchodu z MF DNES pracovat? A kdy vyjde kniha o Radovanu Krejčířovi, kterou připravuje? I to si můžete připomenout při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio