Nemůžeme se spolehnout na to, že děti z obezity vyrostou, varuje Jana Divoká

17. říjen 2014

Českou republikou obchází strašidlo obezity. A rozhodně se netýká jen dospělých. S nadváhou se v čím dál větší míře potýkají i děti.

Obezita – to není jen otázka nějakých estetických měřítek, která nám společnost nastavila. Přichází s ní i řada zdravotních problémů a rizik. Proto je na místě se snažit lidem, kteří obezitou trpí, pomoci. Zvlášť ve chvíli, kdy se čím dál více dotýká i dětí.

„Nemůžeme se spolehnout na to, že děti z obezity vyrostou. Často je potřeba změna životního stylu celé rodiny,“ upozorňuje terapeutka dětské obezity Jana Divoká, která pomáhá ovšem i dospělým.

Často totiž v případě obézních dětí vůbec nejde o genetické dispozice, ale o něco úplně jiného. „Genetika je mocná, ale ne všemocná. Spíš se dědí rodinný talíř. Rodinné zvyklosti se předávají z generace na generaci a ty se rozhodně ne vždy shodují se zdravým životním stylem,“ vysvětluje Jana Divoká.

Musíme děti chránit, říká Jana Divoká


Obezita v ČR
Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední místo v celé Evropě. 21 % mužů a 31 % žen je obézních. Když sečteme nadváhu a obezitu, vyjde nám u žen alarmující číslo 68 % a u mužů dokonce 72 %.
Zdroj: Obezita.cz

Rodiče si přitom podle ní musí uvědomit, že pokud dítě své přibírání nezastaví včas, stane se z něj obézní dospělý, což už s sebou nese zdravotní rizika. Oblíbené rčení, že „dítě je sice možná trochu při těle, ale hlavně, že je zdravé“, tak docela neplatí.

Práce terapeutky dětské obezity je tak nutně i prací s rodiči obézních dětí. „Jsme tu od toho, abychom na rodiče i trochu dohlíželi. Jsme tu od toho, abychom dohlíželi na to, co dětem dáváme. Musíme je i trochu chránit,“ říká Jana Divoká.

Sebevědomí a optimismus – to je lék na obezitu

Obézní děti se zdaleka více než s aktuálními zdravotními problémy potýkají s nepříznivou reakcí okolí. I proto je důležité podle Jany Divoké v boji s obezitou dítě motivovat pozitivně. Ale to platí i u dospělých.

„Je důležité dodat člověku sebevědomí a optimismus, ne mu připomínat nějaké křivdy,“ radí Jana Divoká.

Jaký by měl být zdravý dětský jídelníček? V čem rodiče nejčastěji chybují? I o tom si Zuzana Burešová povídala s terapeutkou dětské obezity Janou Divokou.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: mjp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.