Nemocnice v Ústeckém kraji čekají na kompenzační vyhlášku. Náklady za covidovou péči dosahují stovek milionů

17. květen 2021 12:45

Po další vlně pandemie sčítají nemocnice náklady, které jim péče o koronavirové pacienty přinesla. Jen v Ústeckém kraji jde o stovky milionů korun.

Zdravotnická zařízení tak čekají na novou kompenzační vyhlášku, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví. Ta by měla situaci vyřešit.

Šest velkých nemocnic v Ústeckém kraji, které spadají pod Krajskou zdravotní, odhaduje zvýšené náklady na několik stovek milionů korun.

„Pokud by nebyly žádné kompenzace, tak bychom měli výpadky v řádu stovek milionů korun. Je to dáno třeba tím, jak nemocnice nebyly schopny provádět standardní operace,“ vysvětlil předseda představenstva krajské společnosti Adam Vojtěch.

Například nemocnici v Bílině na Teplicku ale muselo už v závěru loňského roku vypomoci půjčkou město.

Nová kompenzační vyhláška by měla platit od 1. července. Chystaná kompenzační vyhláška ale zřejmě neposkytne nemocnicím tolik peněz jako v loňském roce.

„V loňském roce bylo potřeba především uklidnit situaci vyvolanou pandemií covid-19. Z tohoto důvodu byly kompenzace plošné a masivní. Tím došlo ke stabilizaci situace, někde ale i za cenu příliš vysokých kompenzací. Letos je situace jiná – i vzhledem k očekávanému vyčerpání zůstatků na fondech pojišťoven ke konci roku,“ uvedla v písemném vyjádření mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Podle ní by měla nová kompenzační vyhláška začít platit v polovině roku. S problémy se podle Schillerové můžou potýkat jen nemocnice následné péče, které nemají zálohový systém plateb.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související