Nemocnice v kraji postupně obnovují neakutní péči. Tu musely na podzim kvůli covidu omezit

17. leden 2022

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji se zatím nezvyšuje počet hospitalizovaných lidí s covidem, a to ani navzdory tomu, že přibývají počty pozitivně testovaných osob s podezřením na variantu omikron. Zdravotnická zařízení tak mohou postupně obnovovat neakutní péči. 

Bližší informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Například ve Fakultní nemocnici Hradec Králové se musela část personálu minulý rok na podzim kvůli rostoucímu počtu nakažených lidí koronavirem, kteří vyžadovali hospitalizaci, přesunout právě na covidová oddělení.

V posledních týdnech se ale personál postupně vrací zpět na svá pracoviště. Potvrzuje to mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor. „Neakutní péči se daří obnovovat. Nemocnice se bude snažit co nejdříve všechny odložené operace dohnat. Samozřejmě bude záležet na dalším vývoji epidemické situace a počtu pacientů s covidem-19, kteří budou potřebovat hospitalizaci.“

Jak to aktuálně vypadá v krajských nemocnicích?

Čtěte také

V tuto chvíli tam zdravotníci převážnou část péče, kterou mají naplánovanou, provádějí. Nejvíc omezené byly na podzim kvůli rostoucímu počtu hospitalizovaných lidí s koronavirem Oblastní nemocnice Trutnov a nemocnice Rychnov nad Kněžnou, naopak minimálně byla omezena péče v Oblastní nemocnice Náchod.

Zdravotnický personál se tak v tuto chvíli snaží dělat maximum, aby se ten provoz v každé nemocnici přiblížil normálu. Nicméně ta situace se v nemocnicích podle zástupců hejtmanství může kvůli koronaviru a také nastupující vlně omikronu samozřejmě rychle měnit.

Čtěte také

Vše tedy bude záviset na tom, jak se vyvine epidemie koronaviru. Jaká jsou aktuální čísla nakažených?

Podle dat z Ministerstva zdravotnictví přibylo za neděli 16. ledna v Královéhradeckém kraji 420 nově nakažených lidí s onemocněním covid-19. Pro srovnání, minulou neděli to bylo 185 případů.

Celkově za posledních 7 dní testy v regionu prokázaly na 3 340 pozitivních, tedy o zhruba 1200 osob více než za stejné období před týdnem. Nejhorší situace je nadále v okrese Hradec Králové.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.