Nemocnice v Klatovech nabídne pacientům nově i akutní rehabilitaci

13. březen 2018

Klatovská nemocnice se nově zaměří na akutní rehabilitaci, uvolní pro ni lůžka na chirurgickém oddělení. Pacienti tam budou rehabilitovat až pětkrát denně.

Klatovská nemocnice plánuje svým pacientům nabízet novou službu. Jedná se o akutní lůžkovou rehabilitaci. Nemocnice už pro ni pořídila vybavení za 5,5 milionu korun. Lůžka pro tuto stanici vyčlení z chirurgického oddělení. Podle vedení nemocnice, to prý ale neznamená, že by chirurgie o tato lůžka přišla. Jen je nově budou navíc využívat i nemocní z dalších oddělení.

Akutní lůžková rehabilitace je určena stávajícím pacientům nemocnice, kteří po operaci nebo jako součást léčby vyžadují intenzivní rehabilitaci. V největší míře budou tuto rehabilitaci využívat pacienti ortopedického a chirurgického oddělení.

„Půjde hlavně o pacienty po plánovaných operacích náhrad kloubu nebo o pacienty po akutních traumatologických operacích, například těžkých zlomenin," upřesnil mluvčí Klatovské nemocnice Jiří Kokoška.

Rehabilitace pětkrát denně a přímo na oddělení

Zhruba čtvrtina pacientů pak bude také z interního nebo neurologického oddělení. Tady se jedná o lidi s neurologickými problémy pohybového aparátu, např. s bolestmi zad a dále také o tzv. iktové pacienty, tedy po mozkových mrtvicích.

„Tito pacienti jsou dosud léčeni a sledováni na zmíněných odděleních, tam se o ně stará lékař a ošetřovatelský personál. V tomto směru se vůbec nic nezmění. Novinkou ale bude společná hospitalizace všech těchto vhodných pacientů na jedné lůžkové stanici, kde budou navíc sloužit fyzioterapeuti a rehabilitační lékař," vysvětlil konkrétní změny Jiří Kokoška.

Tito pacienti tak budou moci nově rehabilitovat až pětkrát denně. Celá rehabilitace bude navíc pro pacienty mnohem komfortnější. Kromě vodoléčby se totiž budou navíc veškerá cvičení a terapie konat přímo na lůžkovém oddělení. Podle vedení nemocnice ale žádná z těchto změn fungování chirurgie neomezí.

„Popsané změny nemají jakýkoliv omezující vliv na výkonnost žádného z chirurgických oborů. Naopak díky optimalizaci využití lůžek bude klatovská nemocnice lépe reagovat na potřeby regionu a poptávku po zdravotní péči v dotčených oborech," uvedl mluvčí Kokoška.

Kvůli novince nemocnice rozšiřuje rehabilitační tým, přijímá dva fyzioterapeuty a rehabilitačního lékaře. Akutní lůžková rehabilitace začne v nemocnici fungovat zřejmě už od dubna.

autoři: en , sch
Spustit audio