Nemocné děti plní ordinace. Respirační onemocnění navíc trvají déle než obvykle

22. říjen 2021 10:27

Kašel, rýma, teplota nebo zánět průdušek. To jsou jedny z nejčastějších nemocí, které teď trápí děti. Víc než v minulých letech plní malí pacienti ordinace praktických lékařů i ambulance nemocnic.

„Od září začala školka a aktivity pro předškolačku a po prvních třech dnech se objevily respirační problémy. A nemoci už trvají druhý měsíc v kuse. Tradiční zánět nosohltanu, kašel, rýma, střevní chřipka a pak jsme se opět vrátili k rýmě, kašli a horečce,“ popisuje začátek školního roku maminka Martina ze Strakonicka.

Nárůst počtu nemocných dětí eviduje ve své ordinaci i písecká lékařka Jana Matějková. „Jakmile se otevřely školy a školky, extrémně narostly respirační virózy, počínaje obyčejnými rýmami přes kašle, které jsou dráždivé a dlouho trvají, až po některé horší nálezy,“ říká.

Plná čekárna v tuto dobu přitom není úplně obvyklá. „Většinou to narůstalo v prosinci, případně pak po Novém roce, když byly chřipkové epidemie. Ten začátek v září a říjnu byl takový pozvolný. Domníváme se, že letos to bylo tím, že děti byly celý rok doma, nepromořily se, nechodily do žádného kolektivu,“ komentuje lékařka.

Čtěte také

Rodičům může léčbu dětí komplikovat i nedostatek některých léků. Písecká nemocniční lékárna ale zatím nedostatek nepociťuje. „Co se týče léků, které jsou v tomhle ročním období nejvíc žádané, tedy léky na tlumení kašle a horečky, nosní kapky, antibiotika, tak zatím máme dostatečné zásoby,“ uvádí vedoucí farmaceutka Monika Pourová.

Nemocní pacienti plní i ambulance nemocnic. V té písecké ale počet těch, kteří jsou nakonec hospitalizováni, v porovnání s předchozími roky nevybočuje. „Na dětském oddělení máme normální příjem,“ potvrzuje ředitel Jiří Holan.

Podobná je situace i v českobudějovické nemocnici. Výjimkou byl podle mluvčí nemocnice Ivy Novákové loňský rok. „Velký je rozdíl oproti roku 2020, kdy nebyly skoro žádné případy respiračních infekcí ani průjmová onemocnění,“ připomíná.

Narůstá také počet dětí se zvracením a teplotami, které také způsobují viry. Viry chřipky se oproti tomu zatím neobjevily.

Spustit audio

Související