Německý Norimberk se magnetem pro neonacisty nestal. Podle některých slouží jako seismograf společnosti

Norimberk si z nacistických časů odnesl složité dědictví. Město sice před nástupem Hitlera bylo poměrně levicové, jeho strana si ho ale i tak vybrala jako kulisu pro megalomanské akce. Je tam i komplex budov, které sjezd nacistů kdysi hostily.

„Nacisté se odkazovali na smyšlenou tradici, Adolf Hitler prý považoval Norimberk za nejněmečtější ze všech měst. Ale to nebyl ten pravý důvod. Bylo to mnohem přízemnější, protože Norimberk měl skvělé napojení na železnici. Takže sem bylo jednoduché dostat delegace ze všech koutů země,“ říká Florian Dierl z místního dokumentačního centra.

Populární i jinde

Na každý sjezd přijel do Norimberku asi milion lidí, které hostilo gigantické stanové město, obklopené několika obřími budovami.

„Je to ukázka monumentálního neoklasicismu. Ale to popravdě není čistě jen nacistický styl. Tehdy to bylo módní. Hostům rád připomínám třeba Trocadero v Paříži, to vzniklo v roce 1937 a má podobné prvky. Nebo vládní budovy ve Washingtonu. To tvrzení, které se traduje někdy do osmdesátých let, podle kterého je neoklasicismus spojený s nacisty, je dneska už vyvrácené,“ upozorňuje Florian Dierl.

Čtěte také

Přitahuje dodnes

To ale nic nemění na tom, co se člověku vybaví při pohledu na hlavní tribunu. S doktorem Alexanderem Schmidtem stoupáme k jejímu hlavnímu balkónu. Uprostřed 360 metrů dlouhého kolosu, na kterém si každý hned domyslí chybějící hákový kříž.

„Byl pozlacený, měřil tři metry a stál přesně ve středu. Vizuálně se doplňoval s Hitlerovou postavou, která byla přesně pod ním, bylo to dobře zinscenované. Turisté sem dodnes chodí, protože můžete stát přesně v místě, kde Hitler kdysi řečnil. Pro nás z dokumentačního centra je to výzva, jak se s tím vypořádat. Protože tohle byl středobod Třetí říše,“ přiznává Alexander Schmidt.

Vypořádat se s minulostí

Falešnou velkolepost pár věcí přebíjí. Z nedalekého bistra hraje německý šlágr a betonovou cestu pod tribunou si pronajala motoškola. Nutno dodat, že slalom mezi kuželkami se žákovi moc nedaří.

„Hned po 1945 tohle místo přebrali Američané. Velmi dobře věděli, o co tu šlo. Takže nejdřív tu uspořádali přehlídku a pak si z toho udělali sportoviště. Je skoro až legrační se zamyslet, co by na to řekl Hitler. Američané to ale udělali záměrně, aby tu nacistickou symboliku zlomili,“ říká Schmidt, podle kterého se pak areál postupně vrátil do rukou státu a Norimberk prý šanci využil dobře.

Čtěte také

„Tohle mohl být magnet pro neonacisty. Ale s radostí a určitou hrdostí můžu říct, že se to nestalo. Celé místo jsme si přivlastnili my, demokrati. Nedávno nás turisté varovali, že se blíží nějaká divná skupinka. Takže i většina návštěvníků tady podvědomě dává pozor. A to je podle mě takový seismograf, jak na tom naše společnost je,“ dodává Alexander Schmidt.

autoři: Václav Jabůrek , aka
Spustit audio

Související