Německý list, který přetiskl karikatury Mohameda, se stal terčem žhářů. Nikdo nebyl zraněn

11. leden 2015

Redakce německého deníku Hamburger Morgenpost se stala terčem žhářského útoku. Nikdo při něm ale nebyl zraněn. Incident ani nenaruší chod redakce. Motiv žhářů zatím není známý. Spekuluje se o spojení s teroristickým útokem na redakci francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo.

Hamburský list Morgenpost po útocích v Paříži přetiskl karikatury proroka Mohameda z francouzského časopisu Charlie Hebdo. Jestli tam je nějaká souvislost, ale zatím není jisté.

Policie teprve zajišťuje stopy a nechce dělat předčasné závěry. Zatím se ví, že žháři do areálu vydavatelství vnikli kolem druhé ráno zadním vchodem. Hodili kameny a zápalné zařízení oknem do sklepa budovy, kde má redakce svůj archiv.

V době požáru uvnitř budovy nikdo nebyl a hasiči oheň brzy uhasili. Policie už také zadržela dva mladíky, kteří se nacházeli nedaleko redakce a chovali se podezřele.

Sama redakce Charlie Hebdo byla ve středu zmasakrována, když islamisté Chérif a Said Kouachiovi zabili při útoku na pařížské sídlo časopisu 12 lidí. Další terorista Amedy Coulibaly pak v oblasti Paříže ve čtvrtek připravil o život mladou policistku a v pátek usmrtil čtyři lidi v židovském lahůdkářství, kde také držel několik hodin 15 osob jako rukojmí. Policisté v pátek všechny tři teroristy zastřelili.

Evropě prý hrozí vlna atentátů

Podle dnešního vydání německého deníku Bild z rozhovorů vůdců extremistické organizace Islámský stát odposlechnutých americkou rozvědkou vyplývá, že teroristické útoky spáchané v tomto týdnu ve Francii by údajně mohly být začátkem vlny atentátů, které zachvátí evropský kontinent. Žádný konkrétní plán ale zatím není znám.

Americké tajné služby nicméně mají prý také informace, podle nichž pachatelé středečního masakru v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, bratři Kouachiovi měli kontakty v Nizozemsku.

autor: vid | zdroj: ČTK
Spustit audio