Německý kancléř Schröder navštíví Prahu a Terezín

17. květen 2005

Na krátkou návštěvu České republiky dnes přiletí německý kancléř Gerhard Schröder. V Praze se nejdříve setká s předsedou české vlády Jiřím Paroubkem. Oba sociálnědemokratičtí premiéři pak společně odjedou do Terezína, kde uctí památku obětí nacistické perzekuce.

Německý kancléř a český premiér položí věnce k památníku obětem nacistického teroru na Národním hřbitově a navštíví Muzeum ghetta. Na závěr položí kytici k pamětní desce česko-německého sociálního demokrata židovského původu Ludwiga Czecha, který v Terezíně zahynul.

Dá se očekávat, že Schröder a Paroubek spolu budou hovořit o spolupráci obou zemí či ratifikaci evropské ústavy. Minulý týden němečtí poslanci euroústavu schválili, ani v horní komoře německého parlamentu se nečekají problémy. Češi zatím nevědí, zda o dokumentu rozhodnou v referendu, nebo zda smlouvu budou ratifikovat jejich volení zástupci v parlamentu.

Politici obou zemí označují česko-německé vztahy za nejlepší v dosavadní historii, spojuje je členství v Evropské unii i v NATO, čilá hospodářská, regionální a přeshraniční spolupráce. Emoce na obou stranách státních hranic nicméně dodnes vyvolává poválečné vyhnání sudetských Němců z tehdejšího Československa.

V pondělí byla před budovou ministerstva zahraničí v Praze odhalena socha druhého československého prezidenta Edvarda Beneše, jehož poválečné dekrety souvisely s odsunem sudetských Němců a vyvlastněním jejich majetku. Předáci sudetských Němců i bavorský premiér Edmund Stoiber to označili za provokaci.

autoři: dka , lub
Spustit audio