Německo kromě mužů a žen uznává už i 'neurčité pohlaví'

1. listopad 2013

Počínaje dneškem uznává Německo kromě mužského a ženského také takzvané „třetí pohlaví“. Zavádí ho novela občanského zákoníku, která vstupuje v platnost. Německo je první evropskou zemí, která tuto třetí možnost zavádí.

Kdo si není jistý svým pohlavím, může v německých úředních dokumentech uvádět „pohlaví neurčité“. To se týká zejména těch, kteří se narodili jako hermafrodité, tedy s mužskými i ženskými pohlavními znaky.

V Německu se narodí s nejednoznačným pohlavím jedno ze 4500 dětí. Dosud se muselo vyplňovat, zda je hermafrodit mužem nebo ženou. Popřípadě se dítě - hermafrodit - přeoperovalo na to pohlaví, které se zdálo lékařům nebo rodičům pravděpodobnější.

Lékařská etická rada v roce 2011 doporučila od takového postupu upustit. Uzákonění třetího pohlaví doporučil i německý ústavní soud. Nový zákon má chránit právo dětí, které se narodí s nejednoznačným pohlavím, na volbu kým budou. A dokud se nerozhodnou, můžou v dokumentech uvádět právě kategorii třetí pohlaví.

Sexuolog Petr Weiss to považuje za zbytečné a z odborného hlediska za nesprávné. Třetí pohlaví podle něj neexistuje.

„Existují samozřejmě poruchy vývoje sexuální identity, kde může být pohlaví v určitém vývojovém období nejisté. Dříve nebo později se ale vždy vyhraní směrem k mužskému nebo ženskému cítění," tvrdí sexuolog.

Weiss předpokládá, že v Německu jde o na nátlak aktivistických organizací.

„Je to trend politické korektnosti. Ve Francii například už dosáhli toho, že transsexualitu vyňali ze seznamu sexuálních poruch. Doplácejí na to ovšem sami transsexuálové, protože když to není diagnóza, pojišťovny změnu pohlaví neproplácejí.“

autoři: ima , Pavel Polák
Spustit audio