Německo doženeme za padesát let, i když průměrná mzda dál rychle poroste, vědí ekonomové

5. prosinec 2017

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí vzrostla na 29 050 korun, což představuje meziroční nárůst o téměř sedm procent. Kromě rostoucí ekonomiky k růstu mezd přispívá hlavně situace na pracovním trhu. Volných lidí je málo a firmy se tak snaží platit víc. Například pražský dopravní podnik novým řidičům nabízí nástupní mzdu pětatřicet tisíc korun, chybí mu totiž pět procent řidičů tramvají a autobusů. Podobně jsou na tom i další firmy.

Brigádníky na výpomoc o Vánocích stále shání třeba i největší český e-shop Alza.cz. „Na trhu je velká konkurence a kvalitní zaměstnanci nebývají volní. V Alze se na sezónu připravujeme už od léta, ovšem brigádníky stále nabíráme,“ potvrzuje mluvčí Patricie Šedivá.


Roste poptávka po práci ze strany firem, zatímco nabídka je prakticky vyčerpaná. Míra nezaměstnanosti je pod přirozenou úrovní a dá se říct, že není kde brát.David Marek

Právě nedostatek pracovníků na tuzemském trhu přispěl k růstu mezd. Mnohé firmy zvyšují svým zaměstnancům platy ze strachu, aby jim nepřešli ke konkurenci. Mzdy tak meziročně vzrostly o šest procent a osm desetin.

„Tempo růstu mezd zůstalo ve třetím čtvrtletí poměrně vysoké. Nebylo by překvapením, pokud by v příštím roce rostly o osm nebo i více procent. Situace na trhu práce se bude spíše zhoršovat, pracovníků bude nedostatek,“ upozorňuje hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Hlavní ekonom Komerční banky Viktor Ziesel ale připomíná, že i když příjmy v Česku rostou, výši těch v Rakousku nebo třeba Německu se stále nepřibližují. Průměrný plat je v Německu 3700 eur. Podle optimistického scénáře bychom mohli německé mzdy dohnat za dvaadvacet let, podle reálnějšího to ale bude až za půl století.


Češi měli v letošním třetím čtvrtletí v průměru na své výplatní pásce zapsáno více než 29 tisíc korun. Většina lidí však na průměr nedosáhne, blíží se spíš mediánu 25 181 korun.

Dvě třetiny zaměstnanců dnes navíc na průměrnou mzdu nedosáhnou. Nejrychleji rostly mzdy v oblasti ubytování, stravování a pohostinství, a to o víc než desetinu. I přesto tam průměrné platy zůstávají nízké, jen necelých sedmnáct a půl tisíce korun.

O deset procent víc než loni teď dostávají třeba i pracovníci v oboru zdravotní a sociální péče. Nejpomaleji, zhruba tříprocentním tempem, se zvýšily mzdy v peněžnictví a pojišťovnictví a také v informačních a komunikačních činnostech.

autor: bkl
Spustit audio