Německá kontrarozvědka sleduje Petra Bystroně. Politik českého původu se zapletl s Krví a půdou

Německá kontrarozvědka začala nedávno sledovat předsedu bavorské Alternativy pro Německo Petra Bystroně. To je politik českého původu. Podle Spolkového úřadu pro ochranu ústavy totiž sympatizuje s krajní pravicí. Jeho sledování potvrdilo bavorské ministerstvo vnitra.

Petr Bystroň se dostal do hledáčku kontrarozvědky, protože opakovaně podpořil organizaci Identitární hnutí Bavorsko. To podle spolkové kontrarozvědky vyznává nacistickou ideologii Krve a půdy a usiluje o vyhnání velké části obyvatel, i když navenek mluví jen o ochraně identity před multikulturalismem.

Petr Bystroň podle kontrarozvědky v minulosti označil Identitární hnutí za skvělou organizaci, kterou musí AfD chránit. V prohlášení pro Bavroský rozhlas označil sledování od kontrašpionů za politicky motivované a dodal, že i Václava Havla v minulosti sledovala policie.


Alternativa pro Německo byla založená 6. února 2013 jako euroskeptická strana kritizující především snahy o bezpodmínečnou záchranu Eura. Po odštěpení ekonomicky liberálního křídla v roce 2015 převládli ve straně národní konzervativci. Kvůli následnému nárůstu populismu, islamofobii a kritice gender mainstreamingu je řazena mezi pravicově populistické strany.

Petr Bystroň je potomek českých exulantů, v čele bavorské AfD je od roku 2015 a patří ke kritikům migrační politiky kancléřky Angely Merkelové. Českému rozhlasu před časem v nadsázce řekl, že doufá, že Merkelová zůstane u moci ještě dlouho.

„Nám to velmi vyhovuje, ona je naše největší reklama, díky ní má Alternativa pro Německo stále více hlasů. Ale vážně, Merkelová je jednoznačně za zenitem a měla odstoupit už v roce 2015,“ řekl.

Šéfka AfD Frauke Petryová proslula výrokem, že by v případě nutnosti měla policie na hranicích střílet. Blízké vztahy s AfD má například francouzská Národní fronta, rakouští Svobodní nebo český exprezident Václav Klaus, který loni vystupoval na předvolebních mítíncích AfD.

autor: vid
Spustit audio