Nemáte doma toaletu? Podle indického soudu jde o fyzické týrání

21. srpen 2017

Nemít doma toaletu znamená krutost hraničící s týráním. Soud v indickém státě Rádžastán vyhověl ženě, která požádala o rozvod, protože její muž doma nepostavil záchod.

Případ se dostal k rodinnému soudu ve městě Bhilwara na západě Indie a o rozvod požádala dnes 24letá žena, která popsala svou zoufalou situaci indické televizi ANI. S potřebou totiž musela celých šest let čekat vždy až na západ slunce a pak chodit do polí za vesnici.

Čtyři roky si na to stěžovala u svého muže a vlastních rodičů, ale marně. Manžel namítal, že když se manželství uzavíralo, domácí záchod po něm nikdo nepožadoval. A hájil se také tím, že stejně postupují i ostatní ženy ve vesnici a nestěžují si.


Indická vláda chce, aby každá domácnost měla vlastní záchod do roku 2019, a to i na venkově, kde to zatím není běžné.

To ale manželce nestačilo a případ skončil u soudu, který dal nakonec ženě za pravdu. Situace je o to kurioznější, že v Indii soudy žádosti žen o rozvod uznávají jen v případech domácího násilí nebo týrání.

Soud nakonec prohlásil, že nutit ženu chodit vykonávat potřebu ven až po setmění je fyzické týrání, které pošlapává lidskou důstojnost a ženskou cudnost. Dodal navíc, že muži se nezdráhají utrácet za tabák, alkohol nebo mobilní telefony, ale investovat do toalety se jim nechce.

Na severu Indie vykolejil vlak. Nehoda si vyžádala 23 životů, dalších 64 lidí je zraněno
Povodně v jižní Asii postihly na 16 milionů lidí. V Nepálu, Indii a Bangladéši si vyžádaly přes 500 obětí
Zatímco svět spí, Indie se probouzí ke svobodě, vítal před 70 lety Džavaharlál Nehrú rozdělení země

autoři: znk , jaw
Spustit audio