Nemám rád, když se všechny cestopisy točí dronem. My turisté chodíme spíš po zemi, míní reportér Voldán
„Slovně bych si s tím poradil klidně na šest minut postřehů bez problémů, ale jaké obrázky točit k rétorománštině?“ líčí rozhlasový redaktor Petr Voldán těžkosti natáčení Postřehů odjinud. Jak vznikaly jeho „fejetony“ ze Švýcarska? Proč je Moskva mezi novináři oblíbenější než Londýn? „Ten je sice fajn, ale všechno je tam téměř dané. I když teď už tolik ne, když mají premiéra, jakého mají, a i otázky pojímání světa se mění. Ale v Rusku je to pořád o překvapení,“ porovnává.
Související
-
Vyhlášené švýcarské fondue? Stačí vám jeden druh sýra a nejlíp prý chutnají v restauraci
Pokud si chcete ve švýcarské metropoli Ženevě dát vyhlášené fondue, musíte vyjít kousek do kopce, do takzvané mezinárodní čtvrti, směrem k sídlu OSN.
-
Veliká Planina ve Slovinsku dodnes slouží místním pastevcům, kteří na vysoké pastvině vyrábí sýry
Rozsáhlá horská pastvina ve slovinských Alpách je v těchto měsících domovem tisíců krav. Z jejich mléka tam vzniká jeden z ikonických sýrů regionu – Trnič. Jak se vyrábí?
-
Na železo nikdy fronta stát nebude, tak lákáme na jídlo, osvětluje kovář myšlenku Kovárny pro radost
„Kováři jsou takoví morousové, každý jako jezevec zalezlý ve své dílně,“ vysvětluje umělecký kovář Zdeněk Slavata, proč svou Kovárnu pro radost pojal otevřeněji.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.