Nemám důvod Válkové nevěřit, brání členku rady pro lidská práva exministr kultury Herman

17. leden 2020

Poslankyně za ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková zůstává ve vládní radě pro lidská práva. Dokázala prý většinu členů přesvědčit.

Bývalá ministryně spravedlnosti a poslankyně ANO Válková pozici v radě nakonec uhájila nejen před členy vlády, ale i před kolgy v radě.

Čtěte také

Výzva k rezignaci od právníka a bývalého novináře Tomáše Němečka, jednoho z členů rady zastupujících občanskou a odbornou veřejnost, nakonec vyzněla do prázdna.

Většina Válkovou podpořila. K Němečkovi se pak přidal i Hubert Smekal z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, a oba z rady odcházejí.

„Jsem ráda, že jsem měla možnost vysvětlit to tak, že tomu ti, kteří poslouchali mé vysvětlení, zřejmě uvěřili,“ komentovala pak Válková. Její slova potvrdil i další člen rady a někdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Jestliže tehdy... byla mladou studentkou nebo absolventkou právnické fakulty, a prokurátor (Josef) Urválek tam tehdy byl v jakémsi vedoucím postavení,... tak ho v té době asi ani neznala... Urválek se prostě připodepisoval pod články a já nemám důvod tomu nevěřit,“ říká Herman. 

Co se vlastně stalo?

Minulý týden zveřejnil server Info.cz odborné texty o resocializaci pachatelů trestných činů z konce 70. let. Pod jedním z uveřejněných článků byla Helena Válková (ANO) – tou dobou prezidentova kandidátka na roli ombudsmanky – podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který se v 50. letech podílel na politických procesech.

Čtěte také

Kandidatury na ombudsmanku se Válková záhy vzdala a své rozhodnutí zdůvodnila dřívějším členstvím v KSČ. Rezignovat na funkci zmocněnkyně pro lidská práva ale odmítla a Urválkův podpis pod vlastním článkem zlehčovala tím, že v té době nevěděla, o koho jde.

Právě proti tomuto vysvětlení se postavil jeden z členů rady pro lidská práva, Tomáš Němeček, který požadoval odvolání Válkové, podmíněné vlastním odchodem z rady.

„Jsou věty, které se z kontextu bohužel vytrhnout nedají. To, co zaznělo například v rozhovoru s disidentem Jiřím Gruntorádem, kdy před televizními kamerami řekla, že ona hájila jiná lidská práva než disidenti, to je nehajitelné,“ řekl Němeček.

Víc si poslechněte v audiozáznamu. Shrnutí připravila Jana Čermáková. 

autoři: Jana Čermáková , marz
Spustit audio

Související