Nelson Mandela dokázal, že se z JAR nestalo Zimbabwe, soudí Robert Mikoláš

Svět se v Johannesburgu loučí s Nelsonem Mandelou. Zesnulému jihoafrickému bojovníkovi za práva černochů dnes vzdávají poctu na fotbalovém stadionu v Sowetu státníci z celého světa i desítky tisíc diváků v hledišti.

„Jihoafričané Nelsona Mandelu vnímali jako legendu, na stranu druhou říkali: Nedělejte z něho svatého!“ shrnuje Robert Mikoláš, který se právě vrátil z JAR. V Johannesburgu, kde byl pracovně původně kvůli procesu s Radovanem Krejčířem, zažíval i první okamžiky, které bezprostředně následovaly poté, co prezident Zuma smrt Nelsona Mandely oznámil.

Hned nato se před domem prvního černošského prezidenta Jihoafrické republiky začali scházet lidé, aby milovanému Madíbovi, jak mu říkali, vzdali čest. „Když jsem viděl lidi, kteří vyběhli třeba jen v županu a kteří se k Mandelově domu valili bez ohledu na barvu pleti nebo náboženství, pomyslel jsem si: ‚Takovou Jižní Afriku Nelson Mandela vždycky chtěl...‘“ říká Robert Mikoláš.

Čtěte také

Naučil nás odpouštět a odnaučil nenávidět. To prý prohlásil jeden z Jihoafričanů, kteří si Nelsona Mandelu připomínali. „V tom je řečené vše,“ shrnuje Robert Mikoláš. „Nelson Mandela dokázal, že se z JAR nestalo Zimbabwe.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , ves
Spustit audio