Některé porodnice po rozhodnutí ÚS ruší poplatky za přítomnost otce u porodu

27. duben 2016

Část porodnic po verdiktu Ústavního soudu ruší poplatky za přítomnost otce u porodu. Platit by se mělo jen za nadstandardní služby, jako je třeba občerstvení.

Poplatky přestanou vybírat například v největší porodnici na jihu Moravy, ve Fakultní nemocnici Brno. Roční náklady spojení s přítomností dalších osob u porodu se ale pohybují kolem tří milionů korun.

„Jsou s tím spojené reálné vícenáklady, které nám nehradí zdravotní pojišťovny, a ty jsme dávali tatínkům k náhradě,“ říká ředitel nemocnice Roman Kraus.

Například v pražském Motole se ale rozhodli, že částku jen sníží o 17 korun. „318 korun dělají osobní náklady, 248 dělají režijní náklady a zbytek je DPH 21 procent,“ vypočítává mluvčí Pavlína Danková.

Třísetkorunový poplatek zatím nehodlá rušit ani Thomayerova nemocnice v Praze.

Čtěte také

Ze včerejšího rozhodnutí Ústavního soudu vyplývá, že nemocnice nemůžou vybírat platbu za přítomnost otce nebo jiné osoby u porodu. Chtít můžou jen náhradu za nadstandardní služby a ty musí řádně vykázat.

Soud tak vyhověl tak stížnosti muže, který v chomutovské nemocnici musel zaplatit 500 korun. Verdikt může být důležitý i pro další rodiče, kteří v některých nemocnicích stále za tyto služby platí.

autoři: mkp , vok
Spustit audio