Některé hudební festivaly stále doufají v letní sezonu, pražský Metronome už ale oznámil posunutí o rok

18. březen 2021

Hudební festivaly se sice navzdory koronaviru připravují na letošní sezonu, ale oproti minulému roku jsou v přípravách opatrnější. Doufají, že se v létě s příznivci setkají, pokyny od vlády však zatím nedostaly.

Čtěte také

Přípravy na letošní sezonu se ale netýkají všech. Třeba festival Metronome, který je jedním z prvních v letní sezoně, už Radiožurnálu oznámil, že pravidelnou akci na pražském výstavišti opět o rok posune. „Důvody jsou jasné, do června je blízko. My jsme sice optimisté, myslíme si, že možná v květnu nebo v červnu by už mohly probíhat nějaké kulturní akce. Ale takto rozsáhlý festival, jeden z těch největších v Česku, není možné zrealizovat v takto krátkém čase, když není jisté, jestli ta akce bude,“ vysvětlil ředitel festivalu David Gaydečka.

„Minimálně teď můžu slíbit, že chystáme dvě překvapení. V průběhu dubna chystáme jedno velké překvapení, doufám, že ho fanoušci ocení jako odměnu za tu trpělivost,“ podotkl.

Organizátoři Colours of Ostrava však stále věří, že v polovině července fanoušky přivítají. Vzkazují ale, že ty přípravy jsou „v rozumné a hospodárné míře”.

Čeští zpěváci v popředí

Některé koncerty by se letos ale přeci jen mohly uskutečnit, podle předsedy Asociace hudebního průmyslu a šéfa agentury Live Nation Roberta Porkerta ale půjde především o české interprety. „Domácí, tuzemské kapely mají podle mého názoru šanci na podzim pár koncertů v menších sálech odehrát. Ale velcí zahraniční umělci už teď masově přemýšlejí o tom, že přesunou koncerty na rok 2022. To totiž není o jednom koncertu, ale je to celé evropské turné, které se musí poskládat. Pokud v Česku, Itálii, Německu nebude situace stoprocentně dobrá, tak tyhle kapely prostě do Evropy nepřijedou.“

Čtěte také

Fanoušci si měli letos naživo poslechnout například Celine Dion, skupinu A-ha nebo RnB zpěváka a trojnásobného držitele Grammy Weekenda. Už teď ale víme, že tyto velké hvězdy do Česka letos nedorazí a odsouvají už odsunuté koncerty až na rok 2022. Již zakoupené vstupenky samozřejmě zůstávají v platnosti.

Porkert také doplnil, že fanoušci jsou zatím trpěliví, protože ví, že přesouvání koncertů není chyba kapely nebo interpreta. A vstupenky, které si koupili třeba už před dvěma lety, si tak nechávají a ve většině případů je nevrací.

autor: Jiří Štefl | zdroj: iRozhlas
Spustit audio