Nekorektní, plný břitkého humoru. Takový je podle tvůrců Most – nový seriál České televize

23. červen 2018 11:00

V mosteckém kině Kosmos tvůrci a herci představili nový osmidílný seriál České televize. Scénárista Petr Kolečko a režisér Jan Prušinovský už spolu natočili seriály Čtvrtá hvězda nebo Trpaslík. Tentokrát se děj odehrává v Mostě, podle kterého dostal nový seriál i jméno.

Hlavní hrdina v podání herce Martina Hofmanna působí dost svérázně. Tak trochu xenofobní rasista přišel o práci, jeho svět je vymezený jeho domem a hospodou, jeho bratr se nechal chirurgicky proměnit na ženu a do toho řeší problémy se synem a bývalou manželkou.

„Opravdu trochu debil. Potřebuje víc, než druhou šanci. Opravdu, marná sláva, ten kluk potřebuje pátou až šestou, než mu to doteče, ale myslím si, že i díky téhle charakteristice se bude lidem líbit,“ charakterizuje herec Martin Hofmann svého Luďka, který je hlavní postavou osmidílného seriálu České televize s názvem Most.

Natáčení v Mostě se mu líbilo: „Já to tady miluju. Tři a půl měsíce jsem tady žil a nemám na to žádné negativní vzpomínky. Chodil jsem tady do tělocvičny, do hospody – bylo to pro mě asi nejkrásnější natáčení vůbec.“

Kromě příběhu samotného je v seriálu Most samotné město popisováno v souvislosti s vysokou nezaměstnaností, na pozadí problémů mezi národnostní minoritou a majoritou.

Pro některé Mostečany bude asi nekorektní seriál „trnem v oku“

Celkem jistě se dá tvrdit, že až seriál uvidí obyvatelé Mostu, některým bude vadit to, že jsou tam Most a jeho obyvatelé vyobrazeni poměrně svérázně.

O výsměch se ale podle režiséra Jana Prušinovského nejedná: „Já si z lidí moc neutahuju. Dělám, co mě baví, a jsem rád, když to baví hodně lidí.“

Scénárista Petr Kolečko si místo děje vybral záměrně. Do Mostu často jezdí, pochází odtud totiž rodina jeho manželky: „Je tam pár reálných předobrazů těch postav, je to tím velmi volně inspirované. Třeba tady mám docela dobrýho romskýho kamaráda Václava, který je opravdu velmi volným předobrazem Franty v tom seriálu.“

Seriál je překvapivě dost nekorektní, vulgární, ale velmi realistický a nadmíru vtipný. Na trailer se můžete podívat na facebookové stránce České televize.

Podle Petra Kolečka je to zatím nejlepší výsledek spolupráce s Janem Prušinovským: „Myslím si, že ten seriál je asi zatím to nejlepší, co jsme dali dohromady, z určitého pohledu. Uvidíme, co se bude dít dál, jestli bude naše spolupráce na něčem pokračovat. Doufám, že to nebylo to poslední.“

Kdy přesně Česká televize seriál zařadí do vysílání, to zatím není jasné. Podle tvůrců se dá předpokládat, že ještě v letošním roce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související