Několik zásad bezpečného chování na jadranském pobřeží

14. srpen 2007
Zprávy

Na chorvatské pobřeží dorazily další turnusy českých rekreantů. Hlavně na plážích v Makarské nebo Bašce vodě je Čechů velmi mnoho. Není proto od věci připomenout si několik zásad bezpečného chování na pobřeží.

Jak říká naše konzulka ve Splitu Veronika Honcová, často si neuvědomujeme nebezpečí, která s sebou nesou třeba silný vítr nebo mořské proudy. "Pro chorvatské pobřeží je charakteristický vítr Bura, který fouká z pevniny na moře. Pro nás, kteří jsme z vnitrozemského státu, může být překvapivé, jak rychle dokáže tento vítr měnit situaci na moři. Stává se pak, že lidé na matracích nebo plavci se mohou dostat dále od břehu, než by chtěli. Je neuvěřitelné, že se situace změní během několika minut. Lidé pak mohou mít problém se vlastními silami vrátit na pobřeží," uvádí konzulka Honcová.

Podle ní také někteří lidé přeceňují své plavecké schopnosti. Poto mají Češi u chorvatských policistů pověst "dobrodruhů". Nejen kvůli tomu, že často chtějí uplavat větší vzdálenost, než na kterou stačí, ale nepříklad také proto, že vyrážejí na masiv Biokova nad Makarskou riviérou bez vhodného vybavení. O chystané cestě a jejím cíli je třeba vždy informovat horskou službu nebo alespoň recepci hotelu či majitele apartmánu, ve kterém bydlíte.

Masiv Biokova vypadá opravdu impozantně, ale jak Českému rozhlasu řekli turisté, kteří už na něm byli, je třeba při výstupu dávat pozor na zmije. Nezapomeňte si s sebou také vzít mobilní telefon a dostatek tekutin. Nahoře žádné zdroje vody nejsou a jakmile vyjdete z lesa, slunce na vás bude nemilosrdně pražit.

Zprávy z Chorvatska:

Ve střední části ostrova Hvar v úterý vzplanul požár, který zachvátil nízký porost přibližně na padesáti hektarech území. Oblast byla požárem postižena už před čtyřmi lety. Malý oheň rozfoukal vanoucí vítr mistrál. Hasiči vyslali nad požár tři hasicí letadla typu Canadair. Oheň se jim podařilo dostat pod kontrolu.

Katolíci, tedy i Chorvaté, slaví 15. srpna svátek Nanebevzetí Panny Marie. Připravte se na to, že budou zavřené některé obchody. Autobusy budou jezdit jako v neděli. Zavřeno budou mít také muzea. Některé menší silnice ve vnitrozemí budou neprůjezdné, půjdou po nich totiž mariánská procesí.

Ceny benzínu:

Největší prodejce pohonných hmot, firma INA, účtuje za litr benzínu Natural 95 na všech čerpacích stanicích v celém Chorvatsku 8 kun. Za litr nafty dáte 7 kun a 56 lip.

Směnné kurzy:

Například Zagrebačka banka nabízí za jedno euro 7 kun a 23 lip. Za sto českých korun 24 kun a 82 lipy a za sto korun slovenských 20 kun a 84 lipy. Banky ale budou ve středu kvůli svátku zavřené, výměnu můžete provést ve směnárnách. Ty solidní vám dají kurz alespoň 7,23 za euro. Ve Splitu kousek od Trgu Brače Radič je směnárna, kde euro v úterý měnili dokonce za 7 kun a 25 lip.

Doprava:

Úterý bylo na chorvatských silnicích ve znamení klidu a míru. Nikde se nevytvořily větší kolony. Ve středu se můžete ve vnitrozemní Dalmácii setkat s uzavírkami některých silnic kvůli mariánským procesím. Dálnice a jadranská magistrála ale budou průjezdné.

Počasí:

Jak bude ve středu? Převážně slunečno, horko a dusno. Bude vát jen slabý vítr. Už ráno bude na Jadranu 23, odpoledne 27 až 32 stupňů. Moře bude mít teplotu 23 až 24 stupně. Jachtařům může v noci ztěžovat plavbu mlha. Místy bude viditelnost jen 4 až 10 kilometrů. Během dne bude převážně jasno, na severním Jadranu se mohou odpoledne při mírné oblačnosti vyskytnout slabé srážky.

autor: pan
Spustit audio