Nejvýše položená tatranská chata po rekonstrukci: kadibudka zůstala

9. červenec 2012
Zblízka

Ve Vysokých Tatrách po dvouleté rekonstrukci opět funguje Chata pod Rysy. Turisté ji možná zvenku skoro nepoznají. Kvůli ochraně proti lavinám dostala futuristické oplechování. Je větší, komfortnější a měla by být i bezpečnější proti přírodním živlům. Nezměnilo se však to základní – legendární český chatař Viktor Beránek a hlavně pocit bezpečí, který tahle nejvýše položená tatranská chata poskytuje skoro už 80 let, když se přižene bouřka.

Po asi hodině chůze od Popradské plesa na Chatu pod Rysy se přede mnou zjevuje postava, která vypadá jako nepálský šerpa. To přibližně v půlce kopce doháním chataře a tatranského nosiče Viktora Beránka. Z jeho nákladu je mi až špatně.

„Dnes jsem vynesl 50litrový sud piva. I s ruksakem vážil do 80 kil,“ říká v cíli stoupání Viktor Beránek, který vede Chatu pod Rysy od roku 1979. Nezlomila ho ani náročná, tři sezóny trvající rekonstrukce. S nejtěžšími náklady pomohl vrtulník. Jinak se všechno nosilo na zádech.

„Myslím si, že to bylo dost těžké. Už jen tím, že jsme zůstávali na stejném místě. Bouralo se to tu a my tu bydleli. Pršelo na nás a byla nám zima,“ vzpomíná na těžké podmínky Beránek.

To všechno v nadmořské výšce 2250 metrů nad mořem. V drsných podmínkách pracují i ženy. Třeba Katka chtěla na chatě pomáhat odjakživa.

„Přišly jsme sem, až když byly hlavní práce hotové. Pak byla potřeba ženská ruka, takže jsme uklízely. Teď už začíná sezóna. Budeme pracovat v kuchyni,“ říká Katka.

Kadibudka má cenu zlata

Pro turisty je Chata pod Rysy důležitým záchytným bodem. Na hřeben je to odtud ještě necelá hodina cesty. Nemusí se ani zkazit počasí a u chaty se každý rád zastaví. Třeba Fero s kamarády.

Vysoké Tatry

„Kolega se vzpamatovává v kadibudce. Druhý je ještě na cestě a třetí odpadl na Popradském plese,“ směje se.

Kadibudka, o které mluví Fero, je zřejmě nejznámější záchod na Slovensku. Toaleta asi 100 metrů za chatou má velké panoramatické okno s úžasným výhledem přímo do horského údolí. Je to jediný suchý záchod, kde si člověk rád posedí ještě o chvilku déle. Chatař Beránek ví, jaký tu má poklad.

„Když jsme to spočítali, zjistili jsme, že se na záchodě vystřídalo 500 tisíc lidí za deset let. Vezměte si – kdybychom od každého vzali jedno euro, tak jsme mohli zavřít chatu a krásně bychom ze záchodu žili,“ představuje si Beránek.

Přispět svou trochou do mlýna mohou i turisté

Až na toaletu se Chata pod Rysy změnila k nepoznání. Zvenku je oplechovaná kvůli lavinám a zdobí ji solární panely. Zevnitř je zase větší, s dřevěným interiérem a hlavně unikátní velkou kachlovou pecí.

Chatař z horské chaty pod Rysy Viktor Beránek

Manželé Královi ze středních Čech si tu dali malý oběd. Po nové chatě se rozhlížejí s úctou jako v muzeu. „Je to velký rozdíl. Dříve to byla opravdu spíše chatička, ale mělo to zase jiné kouzlo,“ komentují manželé.

Úplně hotovo ještě na Chatě pod Rysy není. Kolaudace se plánuje na podzim. Pak už si chce chatař Viktor Beránek jenom užívat. „Asi každých 12 let chatu smete lavina. Věřím, že už se další rekonstrukce nedožiji,“ dodává Beránek.

Každý turista, který jde na Rysy, může k rekonstrukci chaty sám přispět. Na začátku cesty dole v údolí bývá vyskládaný náklad, třeba dřevěná prkna nebo dlaždice. Každý, kdo vynese nahoru pár kilo, dostane na chatě horký čaj a české poděkování od tamního šéfa.


Zvětšit mapu: Chata pod Rysy

autor: vob
Spustit audio