Nejvíce odvádí na důchody ten, kdo vychová ekonomicky aktivní děti, připomíná Miloš Vystrčil z ODS

Koaliční vláda chce přidat tisícovku seniorům nad 85 let. ODS v Senátu navrhla, aby přídavek dostávali senioři, kteří jsou v důchodu alespoň 25 let. Podle senátora z ODS Miloše Vystrčila je totiž ve vládním návrhu chyba, a občanští demokraté tak navrhují, aby  odpovídající zvýšení důchodů dostalo více lidí.

„Vláda buď úmyslně, nebo neúmyslně opomenula ve svém návrhu skupinu asi 140 tisíc důchodkyň – matek, které jsou na tom stejně, nebo hůře než ti, co mají více než 85 let,“ namítá Vystrčil.

ODS tak přichází se změnou, která bude stát státní rozpočet více peněz, přibližně 1,7 miliardy korun. Návrh se totiž týká i lidí, kteří využili možnosti jít do předčasného důchodu. Vystrčil připouští, že se návrh sice snaží být spravedlivý k maximálnímu počtu lidí, ale má své nedostatky.

Ladislav Minčič: Situace na trhu práce je bariérou dalšího růstu firem

02491707.jpeg

Přes 80 procent podnikatelů vnímá ekonomický vývoj v nejbližším období pozitivně. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká ředitel odboru analýz Hospodářské komory a bývalý náměstek financí Ladislav Minčič s tím, že rozdělení příjmů a bohatství v České republice patří k nejrovnoměrnějším na světě.

„Přidáno může dostat i ten, kdo nebyl tak dlouho ekonomicky aktivní,“ říká s tím, že důležitější je postihnout právě onu velkou skupinu důchodkyň. „Nejvíce odvádí na důchody ten, kdo vychová ekonomicky aktivní děti,“ vysvětluje důvod ODS.

Důležité je podle něj především napravit základní nespravedlnost, která znamenala, že 140 tisíc důchodkyň, které jsou matkami a tak odešly do důchodu dříve, na zvýšení důchodů nedosáhne, zatímco ti, kteří jsou starší 85 let, ano.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio