Nejvíc pesticidů je v kůře, varuje před chemicky ošetřenými citrusy Jan Tuna

18. únor 2020

Pořad A DOST! TelevizeSeznam.cz se ve spolupráci s VŠCHT rozhodl otestovat, jak kvalitní jsou citrusové plody, kterými si v chřipkovém období většina Čechů posiluje imunitu. Kromě přítomnosti zdraví škodlivých pesticidů proto hodnotitele zajímal také obsah vitamínu C. Výsledky potvrzují pravidlo, že za kvalitu si většinou musíte připlatit.

 

„Neplatí to, co někdo říká, že rozdíl mezi normálním ovocem a bio ovocem je v tom, že bio se stříká v noci a cenovka,“ vyvrací nedůvěru v čistotu organického zemědělství autor a moderátor pořadu A DOST! TelevizeSeznam.cz Jan Tuna.

„Všechny citrusy, pomeranče, citrony, grapefruity i mandarinky, limetky a pomela z bioprodukce, které jsme testovali, byly naprosto čisté, tedy bez pesticidů.“

Které citrusy obsahují nejvíc vitamínu C?

  1. pomeranče
  2. citrony
  3. grapefruity
  4. mandarinky
  5. limetky
  6. pomela

Pozor na citrusy z Turecka

Grapefruit

V konvenčním způsobem pěstovaných citrusech naopak odborníci z VŠCHT objevili celou řadu pesticidů. Problém totiž spočívá nejen v množství jedné konkrétní chemické látky, ale také v kombinaci více látek najednou, u níž je obtížné stanovit přesně povolený limit.

Lze říci, že o něco lépe z hlediska obsahu pesticidů dopadly v testu citrusy z produkce Evropské unie. Nejhorší výsledky měly citrusové plody z Turecka, u nichž byly povolené hodnoty obsahu pesticidů překročeny mnohonásobně.

Omýt kůru nestačí

Laboratoř VŠCHT testovala více než čtyři desítky citrusových plodů, a to jak jejich dužinu, tak kůru. V té je závadných látek samozřejmě mnohem víc, plody jsou totiž stříkány průběžně během vegetace a růstu a pak také po sklizni, vysvětluje Jan Tuna.

Čtěte také

„Když se citrusy převážejí na delší vzdálenost, bývají ošetřeny pesticidem imazalil, což je u většiny uvedeno na etiketě,“ radí autor pořadu A DOST! a doporučuje nepoužívat kůru z takto ošetřených plodů ani například při pečení.

„Samozřejmě vás to v tu chvíli nezabije, ale když to budete dělat opakovaně, budete dostávat nálož pesticidů. Protože v některých citrusech je třeba i deset a více druhů pesticidů, z toho většina z nich v kůře. A omytím se jich nezbavíte,“ zdůrazňuje Tuna.

autoři: Jiří Holoubek , Šárka Volemanová , Jan Tuna , and
Spustit audio

Související