Největší změna v dnešním hokeji je rychlost. Hráči musí mít něco navíc, říká ředitel extraligy Josef Řezníček

Hokejisté se musí umět současným trendům dobře přizpůsobit. Podle ředitele extraligy Josefa Řezníčka český tým předvedl, že nejen tohle pochopil na letošním mistrovství světa, ale že ukázal i odhodlání a precizně zvládnutou obranu.

Český tým má letošní vstup do mistrovství světa v hokeji zatím velmi úspěšný a po vítězství nad Švédskem a Norskem se chystá na pondělní utkání s Rusy.

„Je dobře, že jablka nepadla daleko od stromu. Kluky mám rád, jak osobnostně, tak hokejově. Největší změna v hokeji dnešním a tom v devadesátých letech je změna v rychlosti. Je to parta atletů, i ty techničtější hráči musí mít něco navíc,“ říká ředitel extraligy a někdejší elitní obránce Josef Řezníček, který přijal pozvání do R-streamu Radiožurnálu. Dodává, že rychlá hra je současným trendem a že je velmi obtížné se takovým hráčům přizpůsobit.

„Český tým podává přesvědčivé výkony. Utkání mi ukázala neskutečnou pohodu a odhodlání. V posledních letech jsme se těšili na mistrovství světa a pak to drhlo, teď je to přesně obráceně,“ myslí si Řezníček. Úspěch národního týmu podle něj tkví v trenérovi a celém hokejovém štábu. „Daří se nám střelecky a to je dané psychikou.“

Skvělá česká obrana

Předčasně odhadovat jakékoli výsledky nadcházejících zápasů však považuje za ošemetné. Pondělní zápas s Ruskem bude podle něj prověrka, kterou tým potřebuje, aby se posunul dále. Jakožto bývalý obránce také pochválil současnou obranu týmu. „Hraje agresivně a tvrdě, vypadá to, že obránci jsou schopni chytat i rozdat rány. Je pozitivní zjištění, že umíme udělat hráz před brankářem a dát soupeři najevo, že nemá šanci. Kluci to umí vyčistit a brankář se pak cítí komfortně.“

Češi mají na medaili. „Kde jinde než na Slovensku?“ věří Jiří Kejval českým hokejistům

Předseda Českého olympijské výboru Jiří Kejval

Když tipuje, jak dopadne český tým na mistrovství světa v hokeji, které právě startuje, nemá Jiří Kejval malé cíle. Věří totiž v medaili. „Je to na Slovensku, budeme mít téměř domácí podporu. Takže kde jinde než tam?“ říká předseda Českého olympijského výboru v rozhovoru se Štěpánem Pokorným.

Obránce Radko Gudas se podle ředitele extraligy hodně zklidnil a je podporou celému týmu. „Mužstvo cítí, že kdykoli je problém, tak je tu Radko, který dělá pořádek. Musíte mít v mužstvu hráče, který se za tým postaví,“ popisuje ze své letité hokejové praxe.

Tuzemský extraligový hokej chystá na následující roky změnu některých technologických postupů a divák tak bude díky novému vybavení přesně vědět, co konkrétně se na ledě zkoumá. Některé změny jsou však velmi nákladné – například flexibilní hokejové mantinely jsou investicí v řádech milionů, což je problém zvláště pro malá města, ve kterých extraligové týmy také působí.

autoři: Vojtěch Bidrman , anh
Spustit audio

Související