Největší zlatá mince na světě a nejmenší miniatura arabské mešity: Češi na EXPO v Dubaji předvádějí unikátní exponáty

Češi se snaží ohromit Araby co nejmenší podobou Velké mešity v Mekce. Zmenšenina o velikosti několika stovek mikronů je právě teď k vidění na českém pavilonu výstavy Expo 2020 v Dubaji. Vedle této miniatury naopak ohromuje největší zlatá mince světa, která je připomínkou sto let československé měny. Rotační výstavy se na českém pavilonu pravidelně obměňují.

Je páteční odpoledne, což ve Spojených arabských emirátech znamená vrchol víkendu. I proto je na výstavišti EXPO mnohem víc návštěvníků než v jiné dny. Na prostranství před českým pavilonem se tanečnice a tanečníci brněnské skupiny Kometa snaží upoutat pozornost kolemjdoucích.

Tisíce let historie uchované ve dřevě

Hlavně k subfosilnímu lesu. Jsou to takové pouze zdánlivě ohořelé mohutné kmeny a Marek Noga ze společnosti Subfossil Oak je ten, kdo je tady instaloval.

To dřevo popisuje příběh, který tu byl před 6500 lety: o teplotách, srážkách, vlhkosti... Má v sobě uchovanou spoustu informací. A ty informace nám říkají, že globální oteplování není jenom negativní: díky globálnímu oteplování jsme na této planetě,“ usmívá se Noga.

Stálé exponáty na nestálé výstavě

Jsou to tedy kmeny o výšce od dvou do čtyř metrů. A slyšel jsem, že jsou extrémně těžké. „Kubík zastabilizovaného materiálu váží kolem 950 kilogramů. V roce 2016 se vytěžily na území severní Moravy,“ popisuje.

Čtěte také

Černé kmeny stromů jsou unikátní materiál, který si uchoval vlastnosti dřeva a nestal se uhlím, a před pavilonem jsou stálým objektem. Nestálá je ale výstava, která uvnitř pavilonu právě začala.

Můžeme tu vidět například největší zlatou minci na světě, jedinečné korunky od Anny Škardy, která vyráběla například korunku pro Beyoncé nebo pro Khloé Kardashian,“ říká Lenka Maršálková, manažerka marketingu českého pavilonu.

Příběh největší zlaté mince

Stojíme uprostřed nové expozice, která právě začala. Hlavním bodem je obrovská zlatá mince o průměru, odhadnu, tak 60 centimetrů.

Originál je uložen v sejfech Národní banky, díváme se na originální repliku

„Příběh se začal před sto lety při vzniku měny v roce 1919. Je to připomínka československé měny. Česká národní banka oslovila v rámci tendru Českou mincovnu, aby vyrobila něco naprosto unikátního – tak vznikla největší mince na světě ze 130 kg zlata,“ vypráví obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix přijel do Dubaje expozici připravit.

„Žádná jiná není. Originál je uložen v sejfech Národní banky, tady se díváme na originální repliku,“ dodává. Další vystavené mince, mnohé pěti až desetikilové, mají hologramový ochranný prvek.

Mešita na lidském vlasu

Petr Franc, zástupce firmy IQ Structures, mi mezi svými hologramy ukazuje ve vitríně další unikát: „Uvnitř objektu, který vidíte uprostřed hologramu, je na první pohled takové zrnko. Je to nejmenší model největší mešity na světě, která je v Saúdské Arábii v Mekce.“

Čtěte také

Takový postup tedy zvolila česká firma, aby oslovila arabské zájemce. „Položíte celou tu Mekku na čtyři lidské vlasy a vidíte tam ten obrovský detail,“ vysvětluje.

EXPO 2020 v Dubaji potrvá ještě víc než tři měsíce. Rotační expozice v českém pavilonu se do té doby ještě mnohokrát obmění.

autoři: Štěpán Macháček , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související