Nejstarší pražský trolejbus sloužil léta jako zahradní domek. Po renovaci se možná opět podívá do ulic

9. únor 2022 11:45

Přežil druhou světovou válku i roky, kdy byl odstavený na buštěhradské zahradě. Nejstarší pražský trolejbus Praga TOT se dnes už blýská ve střešovickém muzeu MHD. Ještě před pár lety byste ale ani nepoznali, že to je práve trolejbus. Pražský dopravní podnik hranatý vůz postupně renovuje a nově si ho můžete v muzeu prohlédnout. 

Nejstarší pražský trolejbus Praga TOT

„Několik let stál tady u nás muzeu a čekal, až na něj přijde řada,“ popisuje správce muzea Ondřej Láska. Pragovka stojí v zadní části Střešovické vozovny. Po letech se tak vrátila do místa, kde svůj provoz začínala. Na voze se dochovaly původní odstíny nátěru v červené, krémové a bílé barvě.

„Trolejbus je z roku 1936. V té době se ještě jezdilo vlevo, ne vpravo, jak je dneska zvykem, takže tomu odpovídaly i dveře na opačné straně,“ objasňuje Láska a prochází trolejbusem do přední části ke kabině. Ta zatím kompletní není. „Na trolejbusu nám chybí několik zásadních prvků, jako je například řadič. To je zařízení, které ovládá elektrický pohon a brzdění trolejbusu.“

V interiéru jsou černé kožené sedačky, které jsou v naproti sobě zády k oknům

V interiéru jsou černé kožené sedačky, které jsou naproti sobě zády k oknům. Interiér je obložen dřevem a nechybí v něm ani stropní lampičky. „Je to velice významný exponát, protože tady zahajoval Pražskou trolejbusovou dopravu v roce 1936,“ doplňuje vedoucí historických vozidel v pražském dopravním podniku Petr Malík. 

Trolejbus původně jezdil v Praze, potom chvíli v Děčíně na zkušebních jízdách a pak se z něj stal takový „zahradní domek“. Až v první polovině devadesátých let se dostal do Prahy a následně do Střešovic. „Věříme, že se trolejbus dostane zpátky do ulic. Kdy to bude, to si ovšem netroufnu říct. Doufejme, že by to mohlo trvat třeba rok dva a pak by ho viděli i na té nově připravované trati mezi Letňany a Čakovicemi,“ přibližuje plány Malík.

Trolejbusy ve střešovickém muzeu MHD

Do té doby si však lidé mohou nejstarší pražský trolejbus v Muzeu MHD prohlédnout každý víkend od 9.00 do 17.00. 

Spustit audio