Nejsme „ženy, co nenávidí muže“. Z feminismu udělal nadávku už Škvorecký, připomíná šéfredaktorka Heroine.cz

19. leden 2022

Magazín Heroine.cz v rámci projektu Moje Heroine zveřejnil deset jmen inspirativních žen. A jak říká šéfredaktorka Heroine.cz Anna Urbanová v rozhovoru s Lucií Výbornou, v loňském roce bylo takových inspirativních lidí víc. „Napadá mě především politika, třeba v souvislosti se Zakroužkuj ženu. Inspirativní jsou všichni, kdo toho téma pozvedli a začali veřejně říkat, že máme šanci udělat změnu, že potřebujeme víc žen v politice. To je posun, který je pro mě velmi důležitý.“

Jste feministka?

Rozhodně.

Proč se z feminismu stala nadávka?

Na to se určitě názory budou lišit. Mně se docela líbí vysvětlení, že specificky u nás v Československu, kdy sem po revoluci začaly tyto myšlenky proudit ze Západu, tak byly reprodukovány trochu vulgarizující způsobem.

A dokonce si pamatuji historku, že když se vracel Josef Škvorecký z Kanady, tak poměrně rád vyprávěl o tom, jak šílené ženy tam vládnou mužům. Tento stereotyp se tady uchytil a z feminismu se stala spíš představa o feminismu. Obsahuje tlusté, chlupaté, zlé frustrované ženy, které nenávidějí muže – tato myšlenka se uchytila ve veřejném povědomí natolik silně, že je obtížné s ní bojovat.

Já jsem v top managementu, o kterém se říká, že je v něm velmi málo žen, potkala i ženy, které bych bez uzardění mohla označit za psychopatky. Jsou to ženy, které vědí, jak využít ženských kvót a zneužívají své pozice. Vy pro to na Heroine máte název „včelí královna“...

Včelí královna je žena, která systém využije pro sebe. Rychle vystoupá do řídící pozice a tu poté brání, jde proti ostatním ženám. Cítí se silná, ale chce být v pozici sama. Většinou říká: „Když jsem se sem dostala já, tak ať si ostatní taky máknou, proč bych někomu měla pomáhat?“ Bohužel jde často o ženy, které se dostanou nejvýš, protože mají nejostřejší lokty a nejmenší zábrany.

Co je feminismus?

Proč mají lidé strach, že feminismus znevýhodní muže?

Je to důsledkem chybné představy o feminismu. Podle spousty lidí říká, že ženy jsou lepší než muži, to je ale nesmysl. Feminismus mluví o rovnosti příležitostí. Šance ale dosud nejsou rovné, abychom mohli říct, že je vše vybojováno. Feminismus stále ještě potřebujeme. Moderní feminismus se navíc netýká jen žen, ale dívá se na všechny druhy znevýhodnění – například i na věci, které limitují muže.

Jak fungují magazíny pro ženy? Měla by být příští prezidentkou žena? A není už z neustálého vysvětlování feminismu unavená? Poslechněte si celý rozhovor s Annou Urbanovou.

autoři: Lucie Výborná , als

Související