Nejluxusnější vězení světa. Jak si Donald Trump zařídil Bílý dům?

Každý americký prezident si ikonické sídlo v rámci možností upraví po svém a každý ho trochu jinak využívá – jak v pracovním, tak v osobním životě. Zpravodaje Jana Kalibu zajímalo, jak si Bílý dům zabydlel Donald Trump.

Před sto lety choval prezident Wilson v zahradách Bílého domu stádo ovcí. Vydělal tím za první světové války přes 50 tisíc tehdejších dolarů pro Červený kříž, a ještě ušetřil za stříhání trávníku, vypráví historik prezidentského sídla William Seale.

V Bílém domě sídlili všichni američtí prezidenti. Až na jednu výjimku

Bílý dům ve Washingtonu

Do Bílého domu se už brzy nastěhuje nový prezident. Baracka Obamu vystřídá jeden ze dvou kandidátů usilujících o americký prezidentský úřad, tedy buď Hillary Clintonová, nebo Donald Trump. Bílý dům, který je už přes 200 let neodmyslitelným symbolem Spojených států, tak přivítá v pořadí už 45. prezidenta USA.

Mezi domácími zvířaty amerických prezidentů byli také koně, kohouti, ale třeba i tygři či vačice opossum. A nejčastěji samozřejmě psi.

Donald Trump v Bílém domě žádné domácí zvíře nemá a je prvním takovým prezidentem od Andrewa Johnsona. Ten před 150 lety během svého impeachmentu aspoň sypal zrní myším ve své ložnici.

Závěsy, křišťál a plazmová televize

Na rozdíl od zvířat, Bílý dům jako prostor Donalda Trumpa i jeho ženu naopak velmi fascinuje. „Máme teď za prezidenta televizní ikonu, a jak známo, když se po inauguraci nastěhoval, velmi ho bavilo vyzdobit si Oválnou pracovnu. Sám šel do skladiště a vybral si tam nejrůznější koberce a záclony. Pak se do toho vložil dekoratér a něco změnil, ale ne všechno. Prezident si to udělal po svém,“ popisuje William Seale.

Donald Trump a Ivanka Trumpová v Oválné pracovně Bílého domu

Svůj pracovní prostor si nechává upravit většina nových amerických prezidentů. Donald Trump ovšem Oválnou pracovnu využívá dost odlišným způsobem než jeho předchůdce. Barack Obama měl rád svůj klid, Trump naopak mívá dveře otevřené a přijímá tam mnohem širší okruh lidí.

Časopisu Time před časem řekl, že za vlastní peníze pořídil do Bílého domu velký křišťálový lustr. Nad krb si nechal pověsit obří plazmovou televizi s úhlopříčkou nejméně jeden a půl metru.

V soukromí si na obsluhu nepotrpí

„V soukromí žijí Trumpovi hlavně ve druhém a podkrovním patře, kde jsou ložnice, obývací pokoje a malá kuchyň. Často jedí nahoře, a ne v přízemní rodinné jídelně. To je hezká jídelní místnost s obsluhou jako ve velkých domech,“ popisuje historik realitu Bílého domu za současného prezidenta. Ale hned dodává, že stejně jako ostatní prezidenti, i Trump často v Bílém domě hostí návštěvy, takže využívá i spodní jídelnu.

Trumpův klub pro horních pět set se proměnil v americký Zimní palác

Branou do Trumpova sídla Mar-a-Lago už projela nejedna celebrita. Teď čeká na světové politiky

Někdo tráví víkendy na kole, jiný v lese, někdo doma nebo na chalupě. Americký prezident Donald Trump tráví víkendy na Floridě, ve svém sídle Mar-a-Lago. Přezdívá mu „Zimní Bílý dům“, i když ve Washingtonu teď už vládne téměř letní počasí.

Pokud je ve Washingtonu, tráví Donald Trump přímo v Bílém domě víc času, než by si možná sám představoval. Ne že by často a rád neunikal na některé ze svých golfových hřišť, ale od neúspěšného atentátu na prezidenta Reagana se aktivity prezidentů z bezpečnostních důvodů víc odehrávají přímo v Bílém domě. „Už si nemůžou jen tak vyrazit na oběd nebo na večeři někam do hotelu. Tajná služba chce mít prezidenta na očích,“ potvrzuje William Seale.

Ne nadarmo tak někteří prezidenti jako třeba Bill Clinton vtipkovali, že Bílý dům je ve skutečnosti vězení.

Podívejte se na mapu oblíbených zápisníků na webu (zvětšit na celou stránku):

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio