Nejlepším letoviskem roku 2007 na Jadranu byla Makarská

9. září 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Místní noviny, Večerní list, každoročně vybírají nejlepší letovisko u Jadranu. Na druhém místě jsou Dubrovník, Poreč a Rab. Chorvatští odborníci na cestovní ruch pokládají rok 2010 za přelomový. Záhřebčané začali ve velkém nakupovat byty u moře.

Večerní list, místní deník každoročně vybírá nejlepší letovisko u Jadranu. V tomto roce kandidovalo na 50 míst a vyhrála Makarská. Na druhém místě jsou Dubrovník, Poreč a Rab. Hodnotí se nejen atmosféra letoviska, ale také možnost kulturního a zábavního vyžití.

Chorvatští odborníci na cestovní ruch pokládají rok 2010 za přelomový, a to hned z několika důvodů. Má se zvýšit kvalita hotelových služeb v průměru na čtyři hvězdičky, nabídku "slunce a moře" mají podstatně doplnitdalší atraktivity. Projekty, s nimiž se už počítá nebo které jsou rozpracovány, představují obrovské investice - kolem 4 miliard eur.

Záhřebčané začali ve velkém nakupovat byty u moře. Je to stejné, jako když si my pořizujeme chalupy nebo horské byty. Oblíbeným místem odpočinku se pro obyvatele chorvatského hlavního města stal Šibenik. Ze 186 nově budouvaných bytů přímo na pobřeží mají už dvě třetiny nového majitele. Zajímají vás ceny? Začínají na 15 stech eurech za metr čtvereční.

Slyšeli jste někdy mořské varhany? Pokud to máte kousek do Zadaru, neváhejte! Na zadarském nábřeží najdete jednu z nejoblíbenějších atrakcí tohoto města. Mořské varhany tvoří několik řad schodů, které sestupují do moře. Pod nimi je zabudováno 35 různých trubek, kterými moře prohání vzduch. Varhany neumlknou ani v naprostém bezvětří. K tomu, aby se ozvaly totiž stačí, aby kolem proplula malá loďka.

Kursy a benzin

Za jedno euro dostanete 7 kun a 27 lip a za 100 korun 25,62. Litr naturalu 95 přijde na necelých 8 kun. Nafta stojí 7 kun a 42 lip. LPG se prodává za 3,35.

Doprava

Následky dopravní nehody na dálnici Rijeka - Záhřeb před Bosilijevem by měly odstraněny. Na istrijském ypsilonu se ale večer mohou tvořit kolony. Z dálnice Split - Záhřeb problémy nejsou hlášeny. V chorvatském vnitrozemí ale pozor na mokré cesty a kameny. Na hranicích do Slovinska se nečeká. Na dálnici před Maceljem ale může být večer a v noci podle potřeby stavbařů omezován provoz.

Počasí

U moře bude slunečno, odpoledne na severním Jadranu zvětšená oblačnost a přeháňky. Ranní teploty 13 až 18, odpolední vystoupí na 23 až 28 stupňů. Vát bude mírný jihozápadní vítr nebo jugo. .

Jachtaře čeká proměnlivý vítr 6 až 12 uzlů, moře bude mezi jedničkou a dvojkou, viditelnost do 30 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu