Nejlepší tenisový zážitek roku 2021? „Roland Garros. I teď z toho mám husí kůži,“ říká reportér Plašil

10. leden 2022

Hostem sportovní talkshow Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou je sportovní reportér Českého rozhlasu a tenisový expert Jaroslav Plašil. Kolik grandslamových turnajů za svoji kariéru pokrýval? Jak se cítil, když přebíral mediální cenu Billie Jean Kingové za přínos tenisu? A jak se mu loňský turnaj líbil? Poslechněte si celý rozhovor!

Jaroslave, vy pracujete pro Český rozhlas Radiožurnál už 15 let. Je to tak?

Pro Český rozhlas pracuji déle. Nastoupil jsem v roce 1999, takže už je to přes 20 let, ale předtím to bylo takové, že člověk dělal všechno a nic. Snažil se dělat všechno, co bylo potřeba. Na tenis se ale speciulizuji těch 14, 15 let. 

Čtěte také

Jak byste vysvětlil, co vlastně děláte? Co vaše práce obsahuje?

Když je nějaký konkrétní zápas, tak se nejdříve podívám na soupeřky, jestli o nich něco vím, nebo jestli o nich nevím vůbec nic. To se teď stává, protože když na Markétu Vondroušovou ve Wimbledonu nastoupila Emma Raducanuová, tak se přiznám, že jsem o ní věděl hodně málo.

Na takovou tenistku se podívám, jakou rukou hraje, což je pro tenis důležité, sbírám informace a vymýšlím téma, které by v tom zápase mohlo být zajímavé, abych se na to mohl i zeptat. Potom se věnuji už jen tomu, co se děje na kurtu. Rozhlasové komentování je jiné než například televizní. Člověk se musí lidem snažit říct, co nemají šanci vidět, aby si to dokázali představit. 

Vy jste zmínil televizi. Neměl jste někdy chuť přesunout se na obrazovky?

Já jsem spíše rozhlasový typ, protože mi vždy připadal svobodnější. Před lety jsem si vyzkoušel komentování fotbalu na komerční televizi, ale neměnil bych. Tehdy jsem měl na výběr a jsem rád, že jsem si vybral Český rozhlas. Člověk může přijít neoholený, může si mnohé dovolit a spousta se tam toho schová.

Sportovní komentátor Jaroslav Plašil hostem Andrey Sestini Hlaváčkové

Jaký váš nejkrásnější tenisový zážitek loňského roku?

Asi jen šílenec by řekl, že to nebylo Roland Garros, kde se povedlo něco tak mimořádného. Bylo to 21 let, kdy na fyzicky nejnáročnějším turnaji naposledy Mary Pierceová vyhrála singl i debl. To mi hlava nebrala. Navíc Barbora Krejčíková týden před tím hrála a vyhrála turnaj.

Dnes se říká, že se před velkým turnajem nehraje. Ona to takhle poskládala a když to vyprávím, tak mi naskakuje husí kůže. Radost jsem měl ale i z Karolíny Muchové, protože vím, s čím bojovala. Měl jsem ohromnou radost i za Karolínu Plíškovou, protože její sezona začala nešťastně a potom trefila Wimbledon. 

Jak těžké je komentovat nezajímavý zápas? A jak jeho práci změnila pandemie koronaviru? Poslechněte si celý rozhovor!

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.