Nejlepší svíčkovou na mistrovství na Červeném hrádku uvařil jedenáctiletý Martin

9. září 2018

11 + 11 = 1! Proč ta divná matematika? Jedenáctiletý Martin Holan z Teplic si vylosoval číslo 11 a všechny ty jedničky mu k překvapení poroty přinesly i první místo v letošním 23. ročníku Mistrovství ČR ve vaření svíčkové na Červeném hrádku u Jirkova. 

Porota posuzovala dvanáct anonymních vzorků. Zasedl v ní také zpěvák Jiří Helekal, který všem vyrazil dech, když si jako jediný z porotců vyžádal přídavek knedlíků. "Já mám subtilní obličej, ale vážím pořád 95, 97 kilo. A byl jsem před lety znám jako největší žrout. Teď už si jich tolik nedávám, jsem už starší, ale těch patnáct, šestnáct knedlíčků není problém," prozradil na sebe. Stejně to, že rád vaří. "Špagety, guláš. Ale než umřu, chci dokázat i svíčkovou. A ta byla skvělá, co udělal ten kluk," dodal.

Takto na mistrovství vypadal jeden z 12 soutěžních vzorků svíčkové pro rozhodčí

Tajemstvím té nejchutnější svíčkové na soutěži je karamelizovaná mrkev. "Já tam dávám hnědý třinový cukr. Zahušťuji světlou jížkou," nechal nahlédnout do svého kuchaření vítěz, jedenáctiletý Martin.Takto upravená mrkev se pak dá do celého zeleninového základu. Martin se recept naučil od maminky, která  mu ale  při  samotném vaření pomáhala jen pokud bylo potřeba přenést velké horké hrnce.

Martin Zounar celé mistrovství moderoval a na závěr dal i dobrou radu z vlastní praxe: "Nevařím svíčkovou často. Ale to je jídlo, které potřebuje svůj čas. Když jí ho nedáte, tak ji nemáte."

Dodejme, že knedlíků bylo na soutěži opravu dost – součástí mistrovství totiž byla i soutěž v pojídání kynutých knedlíků. Letos si vítězství znovu odnesl Miloš Janček z Varnsdorfu, spořádal 33 plátků.

Listina s výsledky bodování na mistrovství ve vaření svíčkové na Červeném hrádku
Účastníci soutěže - kdo sní nejvíce knedlíků
Moderátor Martin Zouna zpovídá vítěze jedlíků knedlíků Miloše Jančeka
Diváci fandili soutěžícím se svíčkovou i těm, kteří se poměřovali v pořádání knedlíků
Spustit audio

Související