Nejlepší potraviny jsou většinou ty, co nemají žádný obal, říká Pavel Maurer

24. listopad 2018
Glosa Pavla Maurera

Kdekdo nám radí, jaké jídlo je nejzdravější. Tyto rady podléhají trendům a v čase se mění: co platilo před dvaceti lety, je dnes jinak. Pavel Maurer si myslí, že nejlepší je kombinace zdravých surovin s tím, co máme rádi.

Rád bych vám dnes dal pár dobrých rad, jak se zdravěji stravovat. Konečně, je to všeobecně oblíbené téma. Někdo někomu pořád doporučuje, co má a nemá jíst, a my si to se zájmem vyslechneme, jenže nakonec si stejně uděláme, co chceme. Naše diety bývají spíše přechodného rázu a pak většinou zase upadáme do svého oblíbeného stereotypu: rohlík, salám, svíčková. 

Dva vážení američtí nutricionisté – pan Mark Bittman a David Katz – uveřejnili několik zajímavých poznatků s vtipným úvodem, že se jedná „o poslední konverzaci, kterou byste kdy chtěli slyšet o tom, jak jíst správně“. Jsou fakt vtipní, ale přesní. Na otázku, zda je lepší být vegetariánem, veganem nebo všežravcem, říkají, že vlastně ani u jednoho z těchto přístupů se neprokázalo, že je dobrý nebo lepší pro lidské zdraví. 

Lékárna v Pensylvánii vydává místo prášků zdravé jídlo a recepty, jak ho připravovat

Zdrávé jídlo - jíst zdravě

Fresh Food Pharmacy v americké Pensylvánii svým zákazníkům neprodává léky jako lékárny všude jinde po světě. Místo prášků tu lidé dostávají zdarma celozrnné pečivo, ovoce, zeleninu, ryby, netučné maso a mléčné výrobky. Myšlenka je jednoduchá. Raději dobré jídlo než vynakládat ohromné prostředky na léčení. Všichni účastníci programu zřízeného zdravotnickým institutem Geisinger Health Caring jsou z nízkopříjmových skupin. Léčí se s cukrovkou a nemocemi spojenými se zpracováváním potravy. Lékárna jim také zprostředkovává osobní schůzky s dietologem. Čerstvé a zdravé jídlo je pro tyto pacienty v běžných obchodech často příliš drahé. Aby ušetřili, nakupují co nejlevněji. Někdy jim chybí i povědomí o tom, co je pro jejich tělo prospěšné. V USA je však na mnoha místech shánění zdravého jídla skutečně problematické. Ambicí Fresh Food Pharmacy je přestat aplikovat medicínu reaktivně, tedy čekat, až lidé onemocní, a pak problém nákladně léčit. Větší úsilí se snaží věnovat prevenci. „Ukazuje se, že rozdávat zdravé jídlo zadarmo není jen společensky prospěšné, ale kupodivu také šetří zdravotnímu systému peníze,“ uvádí server Inhabitat, který o netradiční lékárně přinesl zprávu. Na léčení cukrovky se v USA ročně vynaloží 240 miliard dolarů. Fresh Food Pharmacy výrazně pomohla pacientovi jménem Tom Shicowich, který má cukrovku typu B. Dřív chodil na večeři do Burger Kingu, McDonald’s nebo si ohřál něco mraženého. Teď si podle Inhabitat doma s přítelkyní vaří. Zhubnul prý už 20 kilo a jeho zdravotní stav se zlepšuje.

Doporučují jíst co nejméně předzpracovaného jídla, na druhé straně ovšem radí, že třeba rajčata jsou pro nás mnohem lepší tepelně upravená než syrová. Náš metabolismus z nich pak snadněji získává antioxidanty. No a pak je tady zásadní otázka: máme si dávat velký pozor na to, jaké jsou nápisy na obalech potravin? Kalorie, obsah tuků, cukrů? Odpověď je nasnadě: nejlepší potraviny jsou většinou ty, co nemají žádný obal ani žádné etikety a nápisy. Jsou totiž samotnou ingrediencí: avokádo, fazole, borůvky, brokolice nebo madle. 

V případě, že se musíme zabývat tím, co je napsáno na obalech potravin, je pravidlem, že čím více položek, tím hůř. Zvláště pak, pokud se jedná o různé chemicky se tvářící složky, konzervanty, přidaná barviva, cukry, oleje neznámého původu a též ingredience, jejichž jméno jsme ještě nikdy předtím neslyšeli. Tam bych byl raději ve střehu. 

Co tedy vlastně máme jíst? On to pořádně nikdo neví, ani tihle významní doktoři. Jedna malá rada tu však je: trošku zeleniny, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, semínka a pít čistou vodu na žízeň. Tohle vše může být dobré s rybami, mořskými plody i bez nich, s mléčnými výrobky i bez nich, s vejci i bez vajec, s masem i bez něj a s hodně i málo tuky. No, tak teď víte o svém správném stravování úplně vše, co jste chtěli slyšet a báli jste se zeptat – vyberte si!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio