Nejlepší nakládaný hermelín dělá budhistický mnich. Sonam Tsering v Česku popularizuje tibetskou kuchyni

Hermelín rozkrojíme podélně na polovinu. Vnitřní stranu potřeme připravenou směsí z drceného stroužku česneku, chilli papriček a kečupu

Umíte si představit český nakládaný hermelín po tibetsku? Že něco podobného nejen existuje, ale navíc i skvěle chutná, v rozhovoru s Patricií Strouhalovou dokazuje Sonam Tsering. Jako reinkarnovaného mnicha-mistra ho kdysi vybral samotný dalajlama, dnes v Česku popularizuje tibetskou kuchyni. 

V klášterní buddhistické škole v Indii strávil celkem 14 let. „Člověk musí žít podle současné doby. Život musí být praktický,“ připomíná, když popisuje, jak moderní výuka mnichů v Indii vypadá. „Nemusíte se učit stejně jako před 2000 lety. Můžete fungovat na stejných principech jako tehdy, ale zároveň musíte v fungovat v dnešní době, je třeba to kombinovat.“ 

Český hermelín po tibetsku

Samotný Sonam Tsering byl vůbec jedním z prvních, kdo z tibetského mnišského kláštera odešli. Nyní už 16 let žije v Česku a založil tu tibetskou restauraci. A od jiných podobných restaurací se prý hodně liší.

„Snažíme se dělat jídlo, které si běžní Tibeťané dělají doma,“ popisuje. A konkrétně? „Používáme hodně indických koření. Způsob, jak ho používáme nebo jak smažíme, je ale jiný. Výsledek je podobně mastné jídlo jako tradiční indické.“

První jídlo, které jsem v Česku jedl, byl guláš s knedlíky. Českou kuchyni mám moc rád.
Sonam Tsering

Není to ale jen tibetská kuchyně, v níž Sonam Tsering exceluje. Vyhrál například i soutěž o nejlepší nakládaný hermelín. Tajemství úspěchu prý spočívá v sečuánském pepři. „Jím hermelín, mám ho rád. Chtěl jsem tedy udělat náplň jinak, než je klasicky česká. Osmažil jsem cibuli, použil jsem různé indické koření, použil jsem i zázvor a česnek.“

Proč mu dosyta stačilo 14 let v klášteře? Opravdu se mu daří kombinovat tibetskou a českou kuchyni? A jak Česko působí na jeho duchovní život? Poslechněte si celý rozhovor.