Nejlepší města pro život? Melbourne a Vídeň, Praha uzavírá šestou desítku

Nejlepší města pro život jsou Melbourne, Vídeň a Vancouver. Vyplývá to z analýzy výzkumníků britského vydavatelství Economist, kteří každý rok sestavují žebříček 140 metropolí podle kvality života. Australské Melbourne ho vede už sedmý rok po sobě, zatímco konkurenční a větší Sydney letos vypadlo z první desítky. Vůbec nejhůře se žije v Damašku.

Výzkumníci vyhodnocují dostupnost kvalitního vzdělání, zdravotnictví, kulturního vyžití, bezpečnost, dopravu nebo kvalitu životního prostředí. A nejvyšší index má podle Economist Intelligence Unit dlouhodobě Melbourne. Ale Vídeň a Vancouver za australským městem zaostávají opravdu jen o chlup. V první desítce jsou kromě tří evropských a kanadských metropolí celkem tři australská města.

Praha se umístila na 59. místě stejně jako loni. Další česká města na žebříčku nefigurují. Například Sydney ale sestoupilo ze 7. na 11. místo. Důvodem jsou větší obavy z terorismu. Připomenu, že minulý měsíc tam například policie zhatila chystaný atentát na letadlo.

Kvůli hrozbě terorismu si v žebříčku pohoršil také britský Manchester nebo Stockoholm. Šárka Pechová, která v Sydney už několik let žije, se tam ale cítí bezpečně. Důvody proč Sydney zaostává za Melbourne, jsou prý jiné.


Na samotném konci seznamu skončil Damašek, hlavní město válkou zmítané Sýrie. Dále jsou to nigérijský Lagos, libyjská metropole Tripolis. Ale mezi 10 nejhorších měst pro život podle výzkumníků patří také ukrajinský Kyjev.

„Sydney se za strašně krátkou dobu hodně rozrostlo, dopravní síť tomu vůbec neodpovídá. Je tady neustále dopravní zácpa, to je velký problém, který se řeší. Přitom veřejná doprava vůbec neodpovídá takovému počtu lidí,“ vysvětluje.

A ačkoli v Sydney mají světoznámou budovu opery, Melbourne podle Šárky Pechové vede i v kulturním životě. „Všichni říkají, že v Sydney jsou pořád na pláži, zatímco Melbourne je evropský a tam se žije kavárenským životem,“ podotýká.

V Melbourne také není omezovaný noční život, zatímco v Sydney musejí všechny bary zavřít ve tři hodiny ráno.

autor: sed
Spustit audio